wtorek, 3 maja 2011

dukanowy chlebek otrębowy


Faza II-diety Dukana

składniki na chlebek okrągły  (średnia tortownica).
- 3 szkl otrębów (owsianno-pszennych)- 1/2 szkl skrobi kukurydzianej
- 4 jajka
- szklanka maślanki (ja lubię mrągowską)
- 250g serka homogenizowanego białego
-  łyżeczka soli
- 1/2 łyżki proszku do pieczenia

-kilka łyżek siemienia lnianego prażonego

wykonanie:
Otręby połączyć ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać z serkiem homo, dodać maślankę.
Masę wymieszać dokładnie z suchymi składnikami,dodać siemię . Ubić pianę z białek z solą, delikatnie wymieszać z resztą składników.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać przygotowane ciasto.
Rozgrzać piekarnik do 180°C i piec dobrą  godzinę .

p.s. nie da się ukryć,nie jest to chleb,za którym tęsknimy w codzienności,ale na czasowym protalu można go polubić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...