wtorek, 31 marca 2015

kisiel brzoskwiniowy z kandyzowaną skórką pomarańczową



Kisiel domowy,to doskonała propozycja deseru,szczególnie kiedy w zamrażalce zalegają nam jeszcze zapasy letnich owoców.
U nas zatem propozycja kisielu z mrożonych brzoskwiń ogródkowych, z dodatkiem kandyzowanej pomarańczy, przygotowanej do wielkanocnych wypieków. Mała uciecha,do podwieczorku, kiedy za oknem pogoda nas nie rozpieszcza.






kisiel brzoskwiniowy 
         z kandyzowaną skórką pomarańczową

składniki:na dwie porcje

  • 0,5 litra wody
  • brzoskwinie ok.30o g (z puszki,lub świeże lub mrożone)
  • cukier waniliowy paczuszka
  • mąka ziemniaczana 2 pełne łyżki
  • cukier wg uznania (dałam 1 łyżkę)


Świeże dojrzałe brzoskwinie sparzamy, obieramy ze skórki, wypestkowujemy i mielimy w zależności od upodobania,na papkę lub częściowo zachowujemy kawałki owoców, mrożone nie rozmrażamy przed użyciem,a gotowe z puszki po odlaniu soku,miksujemy.


Półtora szklanki wody zagotowujemy z cukrem , dodajemy mus brzoskwiniowy, a w przypadku mrożonych owoców wrzucamy je na wrzątek i gotujemy przez parę minut, dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną dokładnie w 1/3 szklanki zimnej wody, zagotowujemy i gotowe.W przypadku korzystania z brzoskwiń z puszki, możemy wykorzystać częściowo zamiast wody syrop z puszki.

Do kisielu możemy również powrzucać małe kawałki brzoskwiń i dowolnie udekorować,u mnie skórkami kandyzowanej pomarańczy w syropie.








ciasteczka cynamonowo-migdałowe



















Dzięki uprzejmości Kasi i Marka, książka Cukierni Lidla trafiła w moje ręce,już na samym początku promocji.Bardzo się ucieszyłam,bo wydanie ciekawe, niektóre przepisy naprawdę łatwe w wykonaniu,a mazurek pomarańczowy od razu podbił moje serce. Dzisiaj pierwsza propozycja z pomysłów mistrza Pawła Małeckiego, szybkie ciasteczka cynamonowe.... Dodałam dodatkowo do dekoracji ciasteczek zmieloną , podsuszoną kandyzowaną skórkę pomarańczową.

ciasteczka cynamonowo-migdałowe 


składniki: (na 2 blachy ciasteczek)

  • 150 g mąki pszennej tortowej (dałam krupczatkę)
  • 100 g maczki ze zmielonych orzechów laskowych lub migdałów (dałam migdały)
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 laska wanilii
  • 60 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki startego cynamonu
dekoracja:

niewielka ilość migdałów,orzechów włoskich,orzechów laskowych,cukru trzcinowego,u mnie jeszcze zmielona (podsuszona) kandyzowana skórka pomarańczowa.



wykonanie:


Mąke mieszamy z mączką migdałową.
Dodajemy :miękkie masło,nasionka laski wanilii,cukier puder,jajko oraz cynamon.

Wszystkie składniki delikatnie łączymy w misce za pomocą palcówlub nożem na desce.

Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki mniej więcej na godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4-5 mm.Używając foremek ,wycinamy ciasteczka o dowolnych kształtach .

Ciasteczka możemy udekorować bakaliami i cukrem trzcinowym wg upodobania.

Gotowe ciastka układamy na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia,pieczemy w temp.175 stopni C (termobieg) lub 185-195 stopni (bez termobiegu) około 12-15 minut do zarumienienia.



poniedziałek, 16 marca 2015

deser kokosowy z owocami leśnymi













Błyskawiczny deser, który umili niejedno popołudnie,także tym,którzy szukają pomysłu fit....Bowiem gęsty krem kokosowy, wbrew pozorom nie jest zbyt słodki, a jego kremowa konsystencja niemal rozpływa się w ustach. 
Jest jednym z podstawowych składników kuchni tajskiej, i doskonale pasuje do dań zarówno na słodko, ale także do zup np. kalafiorowej czy kremu marchewkowego.
Dzisiaj w połączeniu z owocami lasu, których bogactwo przetworzone w słoiczkach gości w naszej spiżarni i zamrażalce całorocznie.



deser kokosowy z owocami leśnymi


składniki na dwie  porcje:

  • 2 małe puszki mleczka kokosowego
  • garść mrożonych jagód
  • jeden dojrzały banan
  • łyżka cukru waniliowego lub syropu z agawy
  • przetworzone maliny w słoiczku z domowej spiżarni


przygotowanie:

Wszystkie składniki (oprócz malin w syropie) zmiksować w blenderze, przelać do szklanek ,schłodzić w lodówce.Przed podaniem udekorować malinami w syropie.




sałatka wiosenna z kapusty pekińskiej z oliwkami











Sałatki z kapusty są u nas, oprócz konserwowych buraczków, najczęstszą przystawką do obiadu w sezonie jesienno-zimowym. Bliżej lata bowiem królować będzie ogródkowa sałata. Tymczasem dzisiaj propozycja sałatki z kapusty pekińskiej z klimatami wiosny na talerzu, czyli dodatkiem papryki, zielonego ogórka , pora, zieleniny i czarnych oliwek. Doprawiona  sosem winegret i szczyptą curry indyjskiej....i gotowe.


sałatka wiosenna z kapusty pekińskiej z oliwkami

składniki:



  • pół kapusty pekińskiej 
  • papryka duża czerwona
  • ogórek zielony
  • pół małego pora
  • 2 garści oliwek czarnych
  • pęczek świeżego koperku lub pietruszki
  • szczypta curry indyjskiej
sos winegret:

składniki:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 mały ząbek czosnku 
  • 1 czubata łyżeczka miodu (można pominąć)
wykonanie:


Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę. W małym słoiczku ( szczelnie zamkniętym)   wstrząsamy wszystkie składniki, przez kilka minut, aż całość dokładnie się połączy. 


wykonanie sałatki:

Kapustę pekińską szatkujemy na drobno,przerzucamy do miski.Pora ,ogórka, paprykę bez gniazd nasiennych, zieleninę,kroimy na drobno,dodajemy do kapusty.Oliwki odcedzamy z wody,dodajemy w całości do pozostałych składników.


Wszystko polewamy sosem winegret,na koniec dodajemy szczyptę curry indyjskiej.

Gotową sałatkę przed podaniem można schłodzić w lodówce.







kisiel marchewkowo-pomarańczowy


Kisiel , podobnie jak budyń ,to jedne  z prostszych deserów ,które przygotowujemy  w kilka minut, a domowe wykonanie zadowoli z pewnością nie jednego smakosza. Przypomni dodatkowo kaprysy dziecięcych zachcianek, może biedniejsze czasy, bo kto jeszcze pamieta np. kanapki skrapiane wodą i posypywane cukrem? ....które swojego czasu były słodkim rarytasem.

Pomysł podpatrzony na Jadłonomii ,gdzie sporo pomysłów na wegańskie desery już wypróbowałam. Zatem kisiel bezglutenowy,na bazie naturalnych soków z marchewki i pomarańczy,lekki  i smaczny,w kolorze wiosennych słoneczników.






 
kisiel marchewkowo-pomarańczowy

składniki :na 2 porcje:



  • 1 szklanka soku marchewkowego
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
  • 1 - 2 łyżeczki syropu z agawy
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny 
przygotowanie:

W szklance łączymy: wodę, sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Do niedużego rondelka dodajemy wszystkie pozostałe składniki i stopniowo podgrzewamy na małym ogniu delikatnie mieszając. 

Kiedy zawartość rondelka będzie bliska wrzeniu zmniejszamy ogień i przygotowujemy trzepaczkę. Stopniowo wlewamy mąkę ziemniaczaną rozrobioną w wodzie i soku z cytryny cały czas dokładnie mieszając do momentu, aż kisiel  zgęstnieje ,i będzie gładko kleisty.

Kisiel podajemy  z dodatkową skórką pomarańczową  lub szczyptą cynamonu na wierzchu,lub polany odrobiną syropu z agawy.Smakuje na ciepło jak i schłodzony.




wtorek, 3 marca 2015

placuszki z płatków owsianych i jajka...na słodko








Kolega z pracy zdradził mi patent na swoje placuszki, którymi notorycznie zaczyna dzień w pacy, zmieniając jedynie wierzchnie smarowidło. Skubnęłam dla spróbowania,i były całkiem niezłe, zatem zabrałam patencik do domku i dzisiaj serwuję je na śniadanko. Może nie będzie to codzienne moje śniadanie,bo lubię bardziej razowe kanapki u poczatku dnia, ale przynajmniej wtedy kiedy zatęsknię za śniadaniem na słodko. Kolega robi jeden duży placek i kroi na cztery, ja zrobiłam wersję mini .Wystarczą spokojnie na dwa posiłki. I zdecydowanie na dłużej zaspokajają uczucie głodu, niż śniadanie kanapkowe. Zatem dla zabieganych i dbających o linię jak na życzenie ;).




placuszki z płatków owsianych i jajka...na słodko

składniki:

(u mnie wyszło 6 placuszków)


  • 5 jajek kurzych
  • 100 g płatków owsianych górskich
  • ulubione ziarna np:siemię lniane,słonecznik
  • łyżka cukru waniliowego
  • opcjonalnie garść : rodzynek,żurawiny,jagód goji
wykonanie :

Płatki górskie moczymy w utrzepanym jajku,pozostawiamy w lodówce w zamkniętym pojemniku,u mnie pozostawione na noc.


Rano dodajemy ulubione ziarna i bakalie (ja dałam prażone siemię lniane)+łyżka cukru waniliowego.


Smażymy placuszki na patelni z małą ilościa oleju.U mnie wychodzi 6 sztuk.


Podajemy z konfiturą,owocami,nutellą czekoladową,twarożkiem....lub polane syropem np.klonowym lub z agawy lub miodem.


A w domku hiacyntowa wiosna....




poniedziałek, 2 marca 2015

pierogi z kapustą i grzybami....i mięsem








Czasem znajomi, mieszkający blisko lasu obdarowują mnie grzybami, ale też nie brakuje ich w naszym domu rodzinnym, którymi obdarowuje mnie rodzinka .... Lubię każde: te w sosie, i marynowane w occie, jak i dodawane do pierogów z kapustą, które w naszym rodzinnym domu, były przez pokolenia praktykowane. Zatem dzisiaj własnie ta wersja z rodzinnej tradycji...., którymi przez lata obdarowuje mnie mama na odchodne, a w zabieganej codziennosci, potem jak dar losu, kiedy trzeba przygotować posiłek "w biegu"....

pierogi z kapustą i grzybami....i mięsem

składniki na ciasto:

  • kilogram mąki pszennej
  • jajko
  • 2-2,5 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli

  • dodatkowo:cebulka zeszklona  na maśle do polania gotowych pierogów+szczypta suszonego oregano

ciasto -wykonanie: 

Z kilograma przesianej mąki odsypać kilka garści do podsypywania,przy wałkowaniu. Mąka+ubite jajko+ woda,wyrabiać stopniowo dodając porcjami składniki,by ciasto było ciagnące jak plastelina (elastyczne). Zapakować do foliowego woreczka (by nie wysychało),wtedy partiami dzielone jest ciągliwe ,i łatwiejsze do wałkowania. Po rozwałkowaniu wyrobić szklanką koła i lepimy pierogi z wybranym nadzieniem (przepis na składniki poniżej). 

składniki na  farsz na pierogi: 

  • kilogram kiszonej kapusty
  • ok.pół kg dowolnego mięsa (wieprzowiny,drobiu)
  • 1-2 szklanki suszonych grzybów (u nas głównie podgrzybki brunatne i prawdziwki)
  • duża cebula (ja lubię czosnkową)
  • 1 litr wywaru wody lub bulionu
  • przyprawy:liść laurowy,sól,pieprz
  • tłuszcz do podsmażenia cebuli
przygotowanie farszu na pierogi: 

Grzyby namoczyć w gorącej wodzie. Gdy zmiękną pokroić na paseczki. Cebulę drobno pokroić. Kapustę przepłukać w zimnej wodzie i odcisnąć. Cebulę podsmażyć na gorącym teflonie,na dowolnym tłuszczu (masło,olej). Wrzucić do dużego garnka odciśniętą kapustę kiszoną oraz namoczone grzybki wraz z zalewą. Dodać liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego oraz czarnego pieprzu.Zalać wodą lub bulionem,tak by cała kapusta była przykryta.  Całość gotować na średnim ogniu przez dobrą godzinę do półtora, aż kapusta i grzyby będą miękkie. Mieszać od czasu do czasu i ewentualnie, w razie konieczności dolewać wywar lub przegotowaną wodę. W czasie gotowania doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Gotową kapustę z grzybkami,przekręcić przez maszynkę,podobnie ugotowany kawałek mięsa.

 Wszystkie składniki dokłądnie wymieszać,ewentualnie doprawić do smaku solą,pieprzem i  farsz do pierogów  gotowy. 


Gotowe ,ugotowane w osolonym wrzątku pierogi,przekładamy na patelnię,podsmażamy na dowolnym tłuszczu ze szczyptą suszonego oregano,i gotowe.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...