piątek, 8 kwietnia 2016

napoje/lemoniady ogórkowe ... z dodatkami








składniki

  • 1,5 litra wody 
  • pół ogórka szklarniowego lub 1 gruntowy
  • 1 cytryna
  • 1 limonka




4-6 plastrów imbiru świeżego
2 gałązki świeżej mięty




























lemoniada ogórkowa 

SKŁADNIKI: 1 zielony ogórek, 5 szklanek wody, cukier do smaku 

Ogórek obierz, pokrój w kostkę i przełóż do pojemnika od blendera. Blenduj kilkanaście sekund a następnie wlej szklankę wody i wymieszaj. Całość przelej do dzbanka, zalej resztą wody i posłódź do smaku. Lemoniada ta najlepiej smakuje na zimo, zatem najlepiej zmiksować ogórek z odrobiną ciepłej wody i cukrem a następnie wymieszać z lodowatą wodą.

lemoniada ogórkowa z cytryną 

SKŁADNIKI: 2 zielone ogórki, pół szklanki soku z cytryny, 4 szklanki wody, cukier do smaku (ok. 4 łyżki) 

Ogórki obierz i drobno posiekaj. Przełóż je do blendera i zblenduj ze szklanką wody oraz cukrem. Dodaj sok z cytryny i zblenduj jeszcze raz. Przelej do zmrożonego dzbanka, dolej resztę wody i wymieszaj.

lemoniada ogórkowa z limonką i miętą 

SKŁADNIKI: 2 zielone ogórki, 1 limonka, garść liści mięty, 2 litry wody, cukier do smaku (około 8 łyżek) 

Limonkę przekrój na pół. Połowę z niej pokrój w plasterki lub ćwiartki i wrzuć do dzbanka. Ogórki obierz i drobno posiekaj. Przełóż je do pojemnika od blendera do którego wciśnij również sok z połowy limonki. Dodaj cukier i zmiksuj. Purre ogórkowo-limonkowe przelej do dzbanka. Dodaj listki mięty, zalej wodą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Podawaj z lodem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...