niedziela, 4 października 2015

kokosowy pudding chia z malinami w syropie



Nasiona chia -szałwia hiszpańska nie mają żadnego wyraźnego smaku. Słowo Chia pochodzi od słowa Chian w języku nahuatl , znaczącego oleisty. Obecna nazwa meksykańskiego stanu Chiapas pochodzi od "chia" wody lub rzeki w języku nahuatl. Chia jest uprawiana w celach handlowych dla nasion bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3,i co ważne dla osób na diecie, jej nasiona nie zawierają glutenu. Zaleca się stosowanie nasion chia regularnie ,bowiem poprawiają one   funkcjonowanie układu nerwowego i korzystnie wpływają na strukturę kości i mięśni. 
Do deserów  zaleca się spożywać je wcześniej namoczone, zachowują się podobnie jak siemię lniane , wtedy miękną i robi się z nich kleik. W postaci suchej ,podobne są do sezamu, i zaleca się je do ciast chlebowych. Pierwszy raz jadłam je w postaci puddingu , schłodzonego w lodówce z musem z mango, ale korzystając z pomysłów blogowych  np. klik , zrobiłam też wersję na ciepło. Pudding z nasion i mleka sam w sobie jest mdły, zatem podstawą smaku są głównie dodatki typu: świeże owoce, musy, syropy czy dowolny cukier.

kokosowy pudding chia z malinami w syropie


składniki (2 porcje) :
  •  szklanka mleka kokosowego  (250 ml)
  • 3 łyżki nasion chia (szałwii hiszpańskiej)
  • 1 łyżeczka ekstraktu lub cukru waniliowego 
  • szczypta dowolnego cukru do smaku

  •  do  dekoracji: maliny świeże lub w syropie  + płatki kokosowe  + syrop z agawy/klonowy

wykonanie:

w wersji na zimno:


Do słoika/naczynia zamykanego wlewamy mleko i dodajemy nasiona chia z wanilią. Słoik zakręcamy i intensywnie nim potrząsamy, lub miksujemy . Następnie słoik odstawiamy do lodówki, najlepiej na noc.

Gotowy pudding wylewamy do pucharków lub mniejszych słoiczków, dodajemy garść świeżych malin z ulubionym syropem np.z agawy lub jak u mnie malin przetworzonych w syropie. 



Dekorujemy płatkami / wiórkami kokosowymi.

w wersji na ciepło:

Do rondelka wsypujemy nasiona chia, wlewamy całe mleko, dodajemy cukier lub pastę waniliową i zagotowujemy na średnim ogniu. 

Zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy na minimalnym ogniu przez kilka minut. W razie potrzeby można rozcieńczyć pudding dodatkowym dowolnym mlekiem, dosłodzić dowolnym cukrem lub  syropem z agawy/  klonowym.

Gotowy pudding przelać do salaterek lub słoiczków,schłodzić. 

Podawać z ulubionymi owocami świeżymi lub przetworzonymi.