A podstawowym duetem przypraw jest tutaj sól morska i pieprz kolorowy, świeżo zmielone. Takie zupy/kremy podaję z ptysiami, grzankami lub chrupiacymi ciasteczkami np. krakersami lub ziołowymi/słonymi paluszkami.
krem z zielonych szparagów ....
z awokado i serem pleśniowym
- pęczek zielonych szparagów
- 2 szklanki wywaru warzywnego
- ząbek czosnku
- cebula biała mała
- ziemniak
- pietruszka korzeń
- awokado dojrzałe
- sól morska i mielony pieprz kolorowy
- ser pleśniowy błekitny lazur (około 30-50 g)
- łyżka oliwy z oliwek
dodatkowo:
- sól morska i pieprz kolorowy
- koperek zielony
- szczypta masła
- ptysie lub grzanki
wykonanie:
Szparagi opłukać i obrać do połowy długości.
Łodyżki szparagów pokroić na pół lub 3 części, i razeem z czosnkiem i cebulą,zeszklić na maśle,na patelni lub w garnku z grubym dnem. Oprószyć solą ,dusić przez około 3-4 minuty.
Wlać bulion i gotować kilka minut, aż szparagi będą miękkie.
Zmiksować na gładki mus w blenderze razem z obranym awokado i serem pleśniowym.
Wlać z powrotem do garnka, doprawić solą oraz świeżo zmielonym kolorowy pieprzem, dodać oliwę,wszystko zagotować.
Po wierzchu dekorujemy krem ćwiartkami ugotowanych szparagów,koperkiem lub ulubionymi ziołami oraz kolorowym pieprzem.
Krem podawać gorący.... z ptysiami lub ulubionymi grzankami.... albo chrupiącymi ciasteczkami, paluszkami.