piątek, 17 czerwca 2016

krem z zielonych szparagów .... z awokado i serem pleśniowym



Zupy/ kremy to delikatne a smaczne i pożywne dania ,nie tylko obiadowe . Można je zrobić ze szparagów ,pomidorów, porów, groszku, marchewki,pieczarek i innych ulubionych warzyw. Lubię je dekorować  ulubionymi ziołami świeżymi lub suszonymi np.oregano,zioła prowansalskie ,tymianek lub świeży koperek,pietruszka, dadawać sery pleśniowe lub odrobinę śmietany. 

A  podstawowym duetem przypraw jest tutaj sól morska  i pieprz kolorowy, świeżo zmielone. Takie zupy/kremy podaję z ptysiami, grzankami lub chrupiacymi ciasteczkami np. krakersami lub ziołowymi/słonymi paluszkami.











krem z zielonych szparagów .... 
z awokado i serem pleśniowym

składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 szklanki wywaru warzywnego
  • ząbek czosnku  
  • cebula biała mała
  • ziemniak
  • pietruszka korzeń
  • awokado dojrzałe
  • sól morska i mielony pieprz kolorowy
  • ser pleśniowy błekitny lazur (około 30-50 g)
  • łyżka oliwy z oliwek

dodatkowo:
  • sól morska i pieprz kolorowy
  • koperek zielony
  • szczypta masła
  • ptysie lub grzanki

wykonanie:


Szparagi opłukać i obrać do połowy długości. 

Łodyżki szparagów pokroić na pół lub 3 części, i razeem z czosnkiem i cebulą,zeszklić na maśle,na patelni lub w garnku z grubym dnem. Oprószyć solą ,dusić przez około 3-4 minuty.

Wlać bulion i gotować kilka minut, aż szparagi będą miękkie.

Zmiksować na gładki mus w blenderze razem z  obranym awokado i serem pleśniowym.

Wlać z powrotem do garnka, doprawić solą oraz świeżo zmielonym kolorowy pieprzem, dodać oliwę,wszystko zagotować.


Po wierzchu dekorujemy krem ćwiartkami ugotowanych szparagów,koperkiem lub ulubionymi ziołami oraz kolorowym pieprzem.


Krem podawać gorący.... z ptysiami lub ulubionymi grzankami.... albo chrupiącymi ciasteczkami, paluszkami.