Jedno z prostszych ciast,do kawusi.Lubię takie błyskawiczne rozwiązania,bo dżem domowej roboty przeważnie przetrwa przez cały rok,a robienie ciasta nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych.A i też często domownicy takimi najprostszymi rozwiązaniami wystarczająco czują się usatysfakcjonowani....kto ma ochotę na wypróbowanie przepisu zapraszam śmiało.
kruche ciasto z dżemem
składniki na ciasto:
- jajka -4 szt
- masło - 1 kostka
- cukier-1 /2 szklanki trzcinowego
- mąka -3 szklanki (kukurydziano-pełnoziarnistej)
- proszek do pieczenia - 1 łyżka płaska.
- odrobina soli,do ubicia białek.
- dodatkowo :do przełożenia dżem -wedle uznania (ja dałam dżem wieloowocowy,domowej produkcji)-TU.
przygotowanie ciasta:
Żółtka ucieramy z połową cukru,białka ubijamy z odrobiną soli ,dodajemy pozostały cukier.
Do przesianej mąki pełnoziarnistej ,dodajemy kukurydzianą,proszek do pieczenia,posiekane masło (ważne by było miękkie),dodajemy stopniowo żółtka i białka,wyrabiamy wszystko razem.
Odkładamy do lodówki na kilka godzin,bądź zamrażalnika ,jak zależy nam na czasie.
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części, jedną tarkujemy na spód blachy ,przekładamy dżemem , i na wierzch tarkujemy pozostałe ciasto.
Żółtka ucieramy z połową cukru,białka ubijamy z odrobiną soli ,dodajemy pozostały cukier.
Do przesianej mąki pełnoziarnistej ,dodajemy kukurydzianą,proszek do pieczenia,posiekane masło (ważne by było miękkie),dodajemy stopniowo żółtka i białka,wyrabiamy wszystko razem.
Odkładamy do lodówki na kilka godzin,bądź zamrażalnika ,jak zależy nam na czasie.
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części, jedną tarkujemy na spód blachy ,przekładamy dżemem , i na wierzch tarkujemy pozostałe ciasto.
Wspaniałe ciasto, o takie mi chodziło dla moich łakomczuchów. W związku z tym, że nie robię przetworów owocowych (chyba z lenistwa), dałem dżem z owoców leśnych z pińczowskiej firmy Gomar. Ciasto znikło w czeluściach moich wnuków i w najbliższym czasie mam zrobić powtórkę. Dziękuję bardzo za przepis i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCieszę się,że ciasto smakowało łakomczuszkom,Ja osobiście dżemy do ciast najbardziej lubię w sezonie jesienno-zimowym,szczególnie powidła śliwkowe ,pozdrawiam ;).
Usuń