poniedziałek, 25 kwietnia 2011

karczek w "pierzynce solnej"

przygotowanie-mojej mamy:
karczek zaprawiony marynatą cebulowo-ziołowa,na surowo:
 

W pierwszej kolejności należy ostrym nożem nakłuwać mięso i powpychać do jego środka kawałki obranego czosnku. Następnie  marynata (cebulowo-ziołowa :liść laurowy,majeranek,i inne zioła wg uznania), pozostawiamy w chłodnym miejscu (może być w lodówce),na kilka godzin,albo na noc.
Na dno naczynia żaroodpornego wsypujemy około 1,5 -3cm soli, układamy na tym mięso, a następnie dokładnie przysypujemy solą całe mięso, tak, aby przykrywała je szczelnie.
Tak przygotowaną porcję mięsa należy wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około pół godziny.
 Po tym czasie należy temperaturę zmniejszyć do około 160 stopni i piec mięso jeszcze nawet do 2 godzin.

Po wyjęciu z piekarnika ostrożnie zdejmujemy "pierzynkę solną" i pieczeń jest gotowa do spożycia.


Może być na ciepło do obiadu,jak i na zimno,w formie przystawki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).