piątek, 1 lipca 2011

podwórkowe grillowanie



Kawusia u Janeczki na  tarasie

... najzwyklejsza łyżeczka kawy( wedle upodobania smakosza),
zalana wrzątkiem,podana na tarasie,cóż więcej potrzeba ,by chwila była odpoczynkiem po prostu....(ja do kawki poproszę odrobinę mleczka jeszcze)...
...i jeszcze zaproszenie na  popołudniowy zapach grilla w rodzinnym gronie
--------------------------------------------------------------------
W naszej rodzinnej tradycji dominują kiełbaski,kaszanka,karkówka ,i do tego dużo cebulki,zapiekanej w folii aluminiowej  ;)



KARKÓWKA GRILLOWANA
(nasze ulubione danie z grilla)
składniki:   przepis stąd.
4 kawałki karkówki, o grubości ok. 2,5 cm

marynata:
1 cebula, posiekana
4-5 ząbków czosnku, posiekanych
2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
szczypta suszonych ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1,5 łyżeczki soli
kilka ziaren pieprzu
natka świeżej bazylii, posiekana
1 łyżka octu winnego
2 łyżki oliwy z oliwek
Opis przygotowania:
Wszystkie składniki na marynatę zmieszać ze sobą w szklanej misce. Karkówkę lekko rozbić pięścią, przełożyć do foliowego, szczelnego woreczka, wlać przygotowaną marynatę, woreczek dobrze zamknąć, zawartość kilkakrotnie wstrząsnąć i odłożyć do lodówki na 8 godzin. Mięso grillować na silnie rozgrzanym i naoliwionym ruszcie przez ok. 5 minut z każdej strony. Podawać z sałatą.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KIEŁBASKI Z GRILLA

Każdy,kto dysponuje grillem,bądź piekarnikiem,zna ten smak i zapach przecież ;).
Ale czasem ze wsi,udaje mi się przywieźć takie kiełbaski,na których degustowanie w mieście czeka sie latami.Chociaż moja mama,nadal wspomina czasy,gdzie wiejskie kiełbasy robiły prawdziwą furorę i twierdzi,że dzisiejsze,już tego smaku nie mają....
Zatem kosztujmy,co w naszych możliwościach do zdobycia mamy:

składniki na grilla:kiełbaski wg własnego uznania,cebulka,zioła i przyprawy.

przygotowanie:kiełbaski przekroić w poprzek,włożyć w kieszonki cebulę,czosnek,przyprawy wg uznania(ja lubię zioła prowansalskie),pieprz,sól do przyprawienia.
Tak naprawdę bogactwo ziołowo-przyprawowe,może nadać im niepowtarzalny smak.
Smażyć na grillu do zarumienienia.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
KASZANKA Z GRILLA

tyle sztuk ,ilu na nią ochotników,cebula,jabłka
 czosnek w ząbku, majeranek,pieprz,sól
Przygotować tyle kawałków folii aluminiowej,ile mamy kaszanek, na każdej ułożyć porcję kaszanki, kawałek papryki , cebulę , czosnek w ząbku,przyprawić majerankiem i przyprawami.
Całość zawinąć, zostawiając mały otwór w górnej części.
Piec na grillu około pół godziny.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------
KUKURYDZA Z GRILLA:
Składniki: kukurydza w kolbach,masło,sól

Oczyszczone kolby obgotować k.kwadransa , a następnie przyprawione masłem i solą opiekać na grillu do zarumienienia.
------------------------------------------------------------------------------------------------------

                                Ziemniaki Kolumba (przepis zaczerpnięty z bloga TU)
Składniki:
8 dużych, foremnych ziemniaków,
8 jaj,
sól.
Folia aluminiowa.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki myjemy, ale nie pozbawiamy skórki.
Wycieramy je i odcinamy każdemu wierzchołek.
Za pomocą łyżeczki drążymy ziemniaki usuwając z nich część miąższu.
Do środka wsypujemy szczyptę soli i wbijamy jajko.
Delikatnie przykrywamy ziemniaki odciętymi wcześniej wierzchołkami i zawijamy ściśle w folię aluminiową.
Tak przygotowane wrzucamy w żar lub gorący popiół i dokładnie przykrywamy.
Pieczemy około 40 minut.
Jak podawać?Podajemy w towarzystwie różnego typu dipów.
Szczególnie polecam sos czosnkowy przygotowany z majonezu, czosnku, oliwy oraz soku z cytryny.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
RYBA Z GRILLA
*ryby wg upodobania smakowego i możliwości,
*2 łyzki oliwy
*sok z cytryny+przyprawy,zioła wedle upodobania

Oliwę z przyprawami i ziołami,oraz sokiem z cytryny  wymieszać,obtoczyć filet rybny i zawinąć każdy filet w folie aluminiową.Odłożyć do lodówki na kilka godzin.
Piec w folii aluminiowej na grillu,bądź w piekarniku ok.pół godziny.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).