Skorzystałam z propozycji Lyry, z "przepisowni dukanowej":
Jednak nie wyrabiałam ciasta w malakserze,ale ręcznie i wyszedł mi z tych proporcji jeden chleb ,który upiekłam w keksówce.
Użyłam mąki Lubelii pełnoziarnistej-3 zboża.
Pełnoziarnisty chleb z otrębami na drożdżach (i zakwasie). FAZA III
Przygotowanie:
Jednak nie wyrabiałam ciasta w malakserze,ale ręcznie i wyszedł mi z tych proporcji jeden chleb ,który upiekłam w keksówce.
Użyłam mąki Lubelii pełnoziarnistej-3 zboża.
Pełnoziarnisty chleb z otrębami na drożdżach (i zakwasie). FAZA III
- 1/2 kg mąki (u mnie mąka pełnoziarnista Lubelli-3 zboża)
- 1 szklanka otrąb mieszanych
- ok.50g drożdży świeżych
- 1/2 łyżki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżki soli
- ok.szklanki ciepłej wody
- ok.szklanki zakwasu (z tej samej mąki)
- dodatkowo:garść siemienia lnianego
Przygotowanie:
- Drożdże połączone z cukrem w miseczce, roztarte do uzyskania gładziutkiej konsystencji.
- Przesiana mąka połączona z otrębami. Do mąki dodałam drożdże, sól , zakwas i wodę oraz siemię lniane.
- Całość wymieszana , by składniki dobrze się połączyły i odstawiamy w ciepłe miejsce (wstawiłam do piekarnika -temp.50 stopni na dobre pół godzinki).
- Ponownie wyrobiłam ciasto.
Keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia.
Przełożyłam ciasto do formy, wygładziłam gorącą wodą i wstawiłam do nagrzanego do 230 stopni piekarnika na ok.20 min,potem zredukowałam temp.do 200-180 stopni i piekłam chlebek ok.40 minut (grzałka góra-dół).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).