piątek, 30 września 2011

naleśniki z farszem




Ciasto:

  • mąka razowa (1 szkl.)
  • mleko (pół szklanki)
  • woda,może być gazowana (pół szklanki)
  • jajka (2 sztuki)
  • sól (szczypta)
  • łyżka oliwy
Wykonanie:

Utrzepać lub zmiksować,wszystkie składniki,by powstała konsystencja śmietany (lejąca). 
Piec na rozgrzanym teflonie (mi wyszły 3 sztuki).

Farsz:
  • mięso mielone :wołowe,wieprzowe,drobiowe (mieszane,albo co kto woli) - ok.pół kilograma
  • pieczarki,kilka sztuk
  • fasola (z puszki)
  • cebula biała lub fioletowa
  • zielenina (koperek lub pietruszka)
  • czosnek (ząbek,dwa)
  • przyprawy (sól,pieprz,oregano,papryka)
  • odrobina oliwy
  • pół szklanki wody
Mięso mielone podsmażyć na gorącym teflonie przetartym oliwą,dodać cebulę i czosnek drobno posiekane,podlać wodą,poddusić,dodać pokrojone w kostkę pieczarki,na koniec przyprawy i zioła wedle uznania.Fasolę odcedzić,podusić widelcem lub zmiksować,dodać do farszu.
Usmażone naleśniki wypełnić farszem,przed podaniem zapiec chwilę w mikrofali lub piekarniku.

Sos : wedle uznania.... smacznego

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).