niedziela, 4 grudnia 2011

kapuśniaczki




Wykonanie naszej siostry Grażyny,ale cała rodzinka chętna do degustacji.... ;)

 
Składniki:
      na ciasto:
  • pół kilograma mąki
  • pół kostki margaryny (stopionej)
  • 5 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl.mleka lub kwaśnej śmietany
  • sól do przyprawienia

 

 Nadzienie:
  • kilogram kapusty kiszonej
  • duża cebula
  • grzybki (u nas z domowej spiżarni-podgrzybki suszone)
  • przyprawy wedle uznania

 
Gotowe podawać z barszczykiem,na ciepło (a nawet gorąco).

1 komentarz:

  1. To ja nadzienie robię przy drożdżowych pasztetach a la pierogi. Mniam. Przejęłam tradycję po babci i na święta takie będą.....Już nie mogę się doczekać. Pasztetów, nie świąt :)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).