sobota, 24 grudnia 2011

pierogi i uszka wigilijne


Uszka wigilijne,oczywiście podawane obowiązkowo z czerwonym barszczem,a pierogi z 
sosem grzybowym.
Tradycja wigilijna  w naszym domu rodzinnym praktykowana od zawsze....i muszą to być świeże ,wyrobione w dniu świątecznym pierogi i uszka,ta tradycja przetrwałą do dzisiaj.
Ciasto na uszka to samo,co też na pierogi z kapustą i grzybami,które goszczą u nas nie tylko z okazji świąt.




składniki NA CIASTO:

  • kilogram mąki pszennej
  • sól
  • jajko
  • 2-2,5 szklanki ciepłej wody
  • dodatkowo:cebulka +tłuszcz,zeszklona do polania gotowych uszek i pierogów

Ciasto -wykonanie:

Z kilograma przesianej mąki odsypać kilka garści do podsypywania,przy wałkowaniu.
Mąka+ubite jajko+ woda,wyrabiać stopniowo dodając porcjami składniki,by ciasto było ciagnące jak plastelina (elastyczne).
Zapakować do foliowego woreczka (by nie wysychało),wtedy partiami dzielone jest ciągliwe ,i łatwiejsze do wałkowania.
Po rozwałkowaniu wyrobić szklanką koła i lepimy pierogi z wybranym nadzieniem .


Farsz na uszka: (z grzybków z domowej spiżarni :u nas podgrzybki brunatne i borowiki szlachetne ,zwane też prawdziwkami).

Grzyby moczymy na noc. Gotujemy je godzinę we wrzątku,na małym ogniu.. Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy na oleju. Ugotowane i przestudzone grzybki, przekręcamy w maszynce do mięsa, dodajemy bułkę tartą, cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem.


Farsz na pierogi: (kapusta kiszona z grzybkami suszonymi z domowej przechowalni)


Składniki:
*kilogram kiszonej kapusty
*1-2 szklanki suszonych grzybów (u nas głównie podgrzybki brunatne i prawdziwki)
*duża cebula (ja lubię czosnkową)
*1 litr wywaru wody lub bulionu
*przyprawy:liść laurowy,sól,pieprz
*olej do podsmażenia cebuli

Wykonanie:

Grzyby namoczyć w gorącej wodzie. Gdy zmiękną pokroić na paseczki.
Cebulę drobno pokroić.
Kapustę przepłukać w zimnej wodzie i odcisnąć.
Cebulę podsmażyć na gorącym teflonie. Wrzucić do dużego garnka odciśniętą kapustę kiszoną oraz namoczone grzybki wraz z zalewą. Dodać liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego oraz czarnego pieprzu.Zalać wodą lub bulionem,tak by cała kapusta była przykryta.  Całość gotować na średnim ogniu przez dobrą godzinę do półtora, aż kapusta i grzyby będą miękkie. Mieszać od czasu do czasu i ewentualnie, w razie konieczności dolewać wywar lub przegotowaną wodę. W czasie gotowania doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Gotową kapustę z grzybkami,przekręcić przez maszynkę.
I farsz do pierogów  gotowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).