niedziela, 29 stycznia 2012

zupa-krem pieczarkowa


składniki:
*ok.pół kilograma pieczarek
*rosół 1-1,5 litra
*włoszczyzna
*przyprawy wedle uznania
*gęsta śmietana lub odrobina masła
*zielenina do dekoracji,ewentualnie pieczarki w całoścci.

wykonanie:warzywa obgotować w rosole,odlać rosół,a warzywa zmiksować blenderem,następnie w zależności od tego jaką konsystencję kremu chcemy uzyskać,dolewamy pozostawiony rosół,przyprawiamy do smaku,dodajemy śmietanę i zieleninę.
Krem podajemy z grzankami .TU

piątek, 20 stycznia 2012

razowe ciastko pachnące pomarańczą...od serca


Szybkie ciasteczka razowe,na śmietanie,na chłodne dni.....do kawusi ....tak po prostu od serca....dla Ciebie i dla mnie....





Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki (u mnie szklanka razowej+krupczatka)
  • 1/2 kostki miękkiego masła
  • ok.1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 1-2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 aromatu pomarańczowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:mix pomarańczowy (u mnie marmolada ze skórką pomarańczową),jako nadzienie do ciastek+cukier puder do posypania ,po upieczeniu.

Wykonanie:Ciasto zagnieść,schłodzić w lodówce,wykrawać kwadraty i dodać mix pomarańczowy.
Piec ciastka w nagrzanym piekarniku 180 stopni,kwadrans.
Upieczone schłodzić na kratce,posypać cukrem pudrem wedle uznania.
Zrobiłam dosyć pokaźne ciastka,wyszła jedna blacha.

sobota, 14 stycznia 2012

jak lawendowy dom....


Bernadetta lubi lawędę,a przynajmniej sporo jej u niej w kwiaciarni,to pewnie jeszcze tam zaglądnę...

............. wróciłam z tacką.

środa, 11 stycznia 2012

sałatkowy mix 2


składniki:

*pół główki sałaty lodowej
*garść oliwek (u mnie z nadzieniem paprykowym)
*ćwiartka melona
*2 łyżki fety w zalewie oliwnej z przyprawami
*ser mozzarella,kulka
*jogurt naturalny z musli
*opcjonalnie przyprawy wedle uznania


Mozzarella – ser pochodzący z południowych Włoch, z regionu Kampania (miasto Aversa). Dobrze znany ze swojej ciągliwości po roztopieniu.

Ser ten wytwarzany jest ze świeżego mleka bawolic – samic z gatunku
bawół domowy (Bubalus bubalis), względnie z mleka krowiego bądź ich mieszanki. Sprzedawany jest w postaci niewielkich kawałków (kęsów) o obłym kształcie, zanurzonych w serwatce. Stanowi składnik wielu dań tradycyjnej kuchni włoskiej, m.in. lazanii, sałatki caprese i większości rodzajów pizzy.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Mozzarella

wtorek, 10 stycznia 2012

sałatkowy mix 1


Składniki:
*pół sałaty lodowej
*puszka czerwonej fasoli
*plaster żółtego sera
*jogurt naturalny z ziarnami
*przyprawy (sól,pieprz)
*ćwiartka melona
Ogórek melon, melon (Cucumis melo L., z gr. melopepon – miękkie jabłko) – gatunek ogórka z jadalnym owocem należący do rodziny jednorocznych roślin dyniowatych.
Melony w 90% składają się z wody, mają dużo cukru, a mało kalorii. Stosowany jest w celach leczniczych, ale przede wszystkim do konsumpcji. Jadany jest zazwyczaj na surowo.
Wykonanie:sałatę umyć,posiekać na drobno,fasolę opłukać ,melona pokroić w kostkę lub plastry,i tak samo ser żółty,wszystko połączyć z jogurtem,wymieszać,doprawić do smaku....i gotowe

Z pozdrowieniami dla Marka i Kasi,którzy motywują mnie,by docenić skarbiec warzyw we własnej kuchni (by się nie tylko rozkoszować ich smakiem,ale raźniej zgubić poświąteczny nadbagaż... ;).

poniedziałek, 9 stycznia 2012

lodowe natchnienie

 Składniki:
*sałata lodowa (główka)
*kilka małych pomidorków
*garść oliwek (u mnie nadziewanych papryką)
*kilka plastrów żółtego sera
*pół melona
*feta (u mnie w oliwie z przyprawami)-pół słoiczka
*zioła prowansalskie,opcjonalnie sól,pieprz

Wykonanie:
sałatę pokroić,połączyć z pokrojonymi warzywami i melonem,dodać przyprawy i fetę w zalewie oliwnej,pozostawić sałatkę do przegryzienia,ewentualnie schłodzić w lodówce....i gotowe.