środa, 19 grudnia 2012

świąteczne ciasteczka o zapachu korzennym



Składniki:   (na trzy blachy ciasteczek)

  • 500 gramów mąki pszennej białej
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej
  • pół buteleczki aromatu waniliowego lub cukier waniliowy-1 torebeczka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 kostki  masła 200 gramowego
  • pół szklanki białego kryształu drobnego
  • 3-4 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • dodatkowo:gorzka czekolada+odrobina wrzątku+dekodery
Wykonanie:

1. Mąkę przesiać przez sito,zrobić rowek,dodać sodę,proszek do pieczenia,jajko.
2. Masło i miód , podgrzać do rozpuszczenia,w garnku z grubym dnem,po rozpuszczeniu dodać aromat waniliowy.
3.Do wyrabianej mąki ze składnikami,dodajemy stopniowo ciepłą masę masłowo-miodową,ale nie gorącą!
4. Zrobić 2 kule,odstawić ciasto do lodówki na 1-2 godziny(zawinięte w woreczki foliowe), do schłodzenia.Komu bardzo się śpieszy,to można ciasto włożyć do zamrażalnika na kwadrans.
5.Schłodzone ciasto wałkujemy,wykrawamy ciastka,wg możliwości i upodobania.U mnie nie było konieczności podsypywania ciasta mąką,wyszło w sam raz elastyczne i łatwe do wyrobienia ciasteczek- gotowymi foremkami.
Piec ok.15 minut w 180 stopniach ,w dobrze nagrzanym piekarniku-grzałka "góra-dół".
6.Gotowe ciastka smarujemy rozpuszczoną czekoladą w odrobinie wrzątku,dekorujemy.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).