A ja dzisiaj zapraszam na pierogi z jabłkami i cynamonem,bo te dwa składniki świetnie komponują się ze sobą. A wykorzystane do nich szare renety wyróżniają się dodatkowo lekko korzennym aromatem.Dzisiaj wykorzystałam do pierogów ciasto mrożone,które pozostało z poprzedniego "pierogowania"u mamy, jest trochę bardziej gumiaste w wyrabianiu,i trudniej z nich zrobić cienkie ciasto,ale pomocne są w rozciąganiu jego dłonie,kiedy już szklanką wykroimy koła.Zatem kto ma czas lepiej zrobić pierogi ze świeżego ciasta,ale dla zabieganych i to rozwiązanie może być pomocne na szybki obiad czy podwieczorek,bo o ile czasem pozwalam sobie na kupne pierogi z kapustą i grzybami ,to owocowe pierogi najlepsze są jednak świeże.
Pierogi z jabłkami i cynamonem
Składniki:
- pół kg mąki
- 1 żółtko (lub całe jajko)
- 1 łyżka oliwy
- szczypta soli
- gorąca woda (ok. szklanki)
Dodatkowo:
- 1-2 duże jabłka
- łyżka cynamonu
- cukier kryształ
- ok 50 g masła
Mąkę przesiać przez sito,utworzyć gniazdo,wlewać gorącą wodę,zagnieść ciasto,by było kleiste.
Do przestygniętego ciasta dodać żółtko,oliwę,sól,wyrobić ciasto,posypując stolnicę mąką,by się lepiej wyrabiało.
Gotowe ciasto zawijamy w woreczek foliowy,by zachowało elastyczność,ciasto dzielimy na kilka części,wałkujemy na cienkie płaty.
Wykrawamy szklanką koła i wkładamy owoce (u mnie jabłka obrane ze skórki,bez gniazd nasiennych pokrojone na kostkę,obtoczone w łyżce cynamonu i dwóch łyżkach cukru kryształu).
Lepimy pierogi,gotujemy na wrzątku kilka chwil,aż wypłyną na wierzch.
Gotowe pierogi,odcedzamy z wody,dodajemy masło,by się nie kleiły,podajemy ze śmietaną i cukrem lub samym cukrem,jak kto woli.
świetne szarlotkowe pierogi:)
OdpowiedzUsuńNo tak,spokojnie na deser można nimi zastąpić szarlotkę ;).
Usuń