niedziela, 20 kwietnia 2014

Radosnego Alleluja !



Dla Wszystkich zgromadzonych, na śniadanku ze święconym, niech te święta miłe będą.Cudownych rodzinnych spotkań przy wielkanocnym stole i z budzącą się do życia przyrodą, duchowego wyciszenia i błogiego kosztowania , bez zbytniego objadania.Niech Radość Wielkanocnego poranka pozwoli nam cieszyć się zdrowiem,doceniać życie na dobre i złe chwile codzienności,w trosce o drugiego i siebie samego....Radosnego Alleluja ....Barbara























niedziela, 13 kwietnia 2014

ciasteczka wielkanocne w kolorze niebiańskim


Ciasteczka wielkanocne w kolorze niebiańskim



Składniki : na ciasto
źródło -blog Doroty (ciasto jak i lukier)
  • 180 g zimnego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • 1 żółtko (białko pozostawiamy na lukier)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
  • szczypta soli

wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Można również wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Po schłodzeniu, odrywać kawałki ciasta i wałkować na grubość około 3 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać dowolne kształty. Układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej , zachowując nieduże odstępy.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 minut, do lekkiego zezłocenia.
Przestudzone lukrować wedle upodobania.
Kto nie lubi lukrowanych, można przed upieczeniem ciastka posypać odrobinę kryształem, lub bez dodatków,też smakują.

składniki: 
 na lukier królewski:
  • 90 g białka kurzego
  •  445 g cukru pudru
  • 5 - 7 kropli soku z cytryny (może być w butelce) lub 4 - 5 kropli białego octu winnego
u mnie dodatkowo:
    Wielkanocne Smaki - edycja IV
  • odrobina soku jagodowego
  • barwnik niebieski spożywczy w pisaku

Białka oddzielić od żółtek z jednodniowym wyprzedzeniem. Przelać je do czystego, suchego naczynia, przykryć folią spożywczą i pozostawić w lodówce na całą noc. Dzięki temu białko się wzmocni. Przed samym ubijaniem przecedzić białko przez drobne sitko, np. od herbaty.
Lukier ucieramy przez 10 - 20 minut na najniższych obrotach . Nie wolno ubijać zbyt szybko gdyż spowoduje to napowietrzenie cukru i utworzą się pęcherzyki powietrza, które powodują pękanie lukru. Gotowy lukier  powinien być gładki,bez grudek, nie spływający ze szpatułki . Jest to podstawowy przepis do lukrowania dużych, płaskich powierzchni na ciasteczkach, dobrze się rozprowadza. 
Z papieru do pieczenia robimy tutkę, odcinamy końcówkę, wypełniamy lukrem królewskim i dekorujemy ciasteczka (czasem używam też strzykawki ,przeznaczonej do dekoracji ciast).
Uwaga: do wyciskania kształtów, kwiatków, postaci, szczegółów - na każde 175 g gotowego powyższego lukru należy dodać 1 łyżkę przesianego cukru pudru i wymieszać (nie ubijać). Wtedy lukier jest bardziej gęsty. 
W każdym przypadku, jeśli lukier jest zbyt rzadki - należy dodać więcej cukru pudru, jeśli zbyt gęsty - więcej białka.
Do gotowego białego lukru dodałam odrobinę soku jagodowego i trochę niebieskiego pisaka spożywczego,łącząc dowolnie w małych pojemniczkach stopniowo lukier,tak powstały różne odcienie i barwy na ciasteczkach.Część ciastek po nałożeniu lukru posypałam też drobnym kryształem.Do zrobienia oczek można użyć pisaka,jak i gotowych dekoderów np.z czekolady.

A święta tuż..tuż,następna niedziela będzie już Wielkanocna.


sobota, 5 kwietnia 2014

kotleciki jajeczno-szpinakowe




kotleciki  jajeczno-szpinakowe



Dla miłośników szpinaku, w połączeniu z jajkiem, te kotleciki z pewnością przypadną do gustu. Dzisiaj w formie przystawki z łagodnym sosem czosnkowym. Myślę,że mogą też spokojnie zaistnieć na świątecznym stole, wypróbujcie sami....



składniki :

na ok.10 kotlecików
  • jajko surowe
  • 2 jajka ugotowane
  • 1/2 paczki szpinaku mrożonego rozdrobnionego
  • 2 łyżki bułki tartej+do panierowania
  • łyżka otrębów owsianych
  • kawałek żółtego sera (ok. 100 g)
  • woreczek ugotowanego ryżu
  • przyprawy:sól,pieprz,
  • łyżka masła klarowanego
  • olej do smażenia
  • 2-3 ząbki czosnku
wykonanie:


Ugotować jajka  i ryż na sypko (pozostawić do schłodzenia).

Szpinak podsmażyć na sklarowanym maśle, z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pozostawić do przestygnięcia.Połączyć wszystkie składniki w misce .

Dodać pozostałe składniki:utarty na tarce żółty ser, surowe jajko, przyprawy, otręby i bułkę tartą.
Wymieszać wszystkie składniki dokładnie, formować kotleciki.

Panierować w bułce tartej,smażyć na rozgrzanym oleju.

Gotowe kotleciki podajemy w formie przystawki z ulubionym sosem .


środa, 2 kwietnia 2014

wiosna...radosna w ogrodzie na wsi
























Wiosny czas radosny....w rozkwicie prymulki ogrodowe, szafirki , tu i tam niebawem rozkwitną żonkile, a tymczasem polana cebulic w ogrodzie, cieszy swoim barwnym niebieskim kolorem, kiedy przebiśniegi białe już przekwitły i krokusy. A na drzewie pierwsze kwiaty wiosny...magnolia, która jest z nami już 30 lat, i jest niezwykle barwnym akcentem w otoczeniu domu. Kiedy była jeszcze mniej znana, przejezdni zatrzymywali się z zapytaniem, jaka nazwa tak pięknie kwitnącego drzewa...?Jeszcze chwila a pojawią się kwiaty jabłoni, moje ulubione w sadzie,zakwitną też drzewa wiśni i pigwy, będzie czarująco, sielankowo....jak tu nie lubić wiosny ? ;)