sobota, 5 kwietnia 2014

kotleciki jajeczno-szpinakowe




kotleciki  jajeczno-szpinakowe



Dla miłośników szpinaku, w połączeniu z jajkiem, te kotleciki z pewnością przypadną do gustu. Dzisiaj w formie przystawki z łagodnym sosem czosnkowym. Myślę,że mogą też spokojnie zaistnieć na świątecznym stole, wypróbujcie sami....



składniki :

na ok.10 kotlecików
  • jajko surowe
  • 2 jajka ugotowane
  • 1/2 paczki szpinaku mrożonego rozdrobnionego
  • 2 łyżki bułki tartej+do panierowania
  • łyżka otrębów owsianych
  • kawałek żółtego sera (ok. 100 g)
  • woreczek ugotowanego ryżu
  • przyprawy:sól,pieprz,
  • łyżka masła klarowanego
  • olej do smażenia
  • 2-3 ząbki czosnku
wykonanie:


Ugotować jajka  i ryż na sypko (pozostawić do schłodzenia).

Szpinak podsmażyć na sklarowanym maśle, z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pozostawić do przestygnięcia.Połączyć wszystkie składniki w misce .

Dodać pozostałe składniki:utarty na tarce żółty ser, surowe jajko, przyprawy, otręby i bułkę tartą.
Wymieszać wszystkie składniki dokładnie, formować kotleciki.

Panierować w bułce tartej,smażyć na rozgrzanym oleju.

Gotowe kotleciki podajemy w formie przystawki z ulubionym sosem .


2 komentarze:

  1. Robię kotleciki jajeczne, ale nigdy nie przyszło mi do głowy , aby dodać do nich szpinak. Spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli tylko lubisz szpinak,na pewno będą smakowały ;).

      Usuń

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).