sobota, 16 maja 2015

tarta z makiem i bakaliami

Może nie jest to wykonanie tarty najwyższego lotu,ale do weekendowej kawusi w sam raz. Proste rozwiązania też dają uciechę dla kubków smakowych. Polecam dla zabieganych.

 tarta z makiem i bakaliami

składniki na ciasto-spód tarty:

  • 200 g mąki pszennej 
  • 100 g masła
  • 50 g cukru (delikatny kryształ lub puder)
  • 1 duże żółtko (białko pozostawiamy do masy makowej)
  • kilka kropli aromatu migdałowego
wykonanie spodu do tarty:

Mąkę przesiać, dodać masło i posiekać ostrym nożem. Dodać cukier, żółtko ,aromat, szybko zagnieść, uformować kulę, lekko spłaszczyć i owinąć folią. Schłodzić w lodówce, minimum pół-do godziny.

Gotowe ciasto rozwałkować, można przy pomocy folii, do wymiarów używanej formy ,natłuszczonej odrobiną masła i posypanej mąką ,przenieść ciasto do formy,wylepić dokładnie palcami ,wyrównać schłodzić ponownie w lodówce ok.pół godziny.

Piekarnik rozgrzać do temperatury ok.200 stopni C, piec spód do tarty 15 minut (do zarumienienia).

Upieczony spód schłodzić.

Uwaga! przygotowanie ciasta-zobacz więcej


nadzienie do tarty:
  • puszka masy makowej z bakaliami -900 g
  • ubite na sztywno białko na szczypcie soli
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
przygotowanie masy makowej: 

Na gotowe, podpieczone i schłodzone ciasto wykładamy masę makową wymieszaną z ubitym białkiem, posypujemy po wierzchu kandyzowaną skórką pomarańczową.

Pieczemy całość w temp.200 stopni 20 minut (sprawdzam czy dopieczone przez nakłucie np.patyczkiem do szaszłyków, dopieczone nie klei się do patyczka).




4 komentarze:

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).