Dzisiaj propozycja budyniowej tarty z owocami lata i galaretką . Proste kruche ciasto na upalne dni i nie tylko.... z sezonowymi owocami lata, zapachem ogrodu, błogością serca.... i szczyptą słodkiego lenistwa.Moje z racji połączenia słodko-kwaśnych owoców,niezbyt słodkie.Miłego dnia i weekendu ,bo zapowiada się upalny ,iście klimaty tropikalne ;)
Krucha tarta z masą budyniową ,galaretką i owocami
składniki:
- kruche ciasto (proporcje na tradycyjną formę do tarty)
- 1 i 1/4 =200g (20 dag)szklanki mąki pszennej (u mnie krupczatka+tortowa po połowie)
- 100g(10 dag) zimnego masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany
- 1 czubata łyżka cukru drobnego kryształu
- 1 łyżka pasty waniliowej lub cukru waniliowego
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ok.pół kg owoców (u mnie : kilka dorodnych truskawek,porzeczki czerwone i borówki ,po dwie garści)
- budyń krupczatkowy (patrz przepis)
- galaretka :malinowa,truskawkowa lub owoce leśne (na 1/2 litra wody)
Owoce myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki.
Mąkę przesiewamy. Dodajemy masło pokrojone na kawałki. Siekamy masło z mąką i mieszamy najszybciej jak to możliwe.
Dodajemy żółtko, śmietanę, proszek do pieczenia, cukier i sól, mieszamy.Szybko zaginamy ciasto i formujemy w kulę.Ciasto wałkujemy na stolnicy wysypanej mąką, nawijamy na wałek, przenosimy do formy na tartę(przetartej masłem i posypanej odrobiną bułki tartej). Wyrównujemy ciasto, dociskamy do dna i brzegów, następnie ucinamy niepotrzebne kawałki(można przejechać po brzegach tarty wałkiem do ciasta). Nakłuwamy kilkanaście razy widelcem.
Wstawiamy do zamrażalnika na 15 minut.Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.Na cieście układamy papier do pieczenia, na wierzch obciążenie (np .ziarna fasoli). Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy spód tarty przez 8 minut, wyjmujemy z piekarnika, usuwamy obciążenie i papier, wstawiamy ponownie na 4-6 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni.Wyjmujemy, odstawiamy do przestudzenia.
Budyń przygotowujemy według własnego przepisu ,można też użyć z torebki,jak ktoś taki woli.U mnie zostało trochę budyniu i galaretki,wyszedł dodatkowo mały deserek.
Galaretkę rozpuszczamy wg zalecenia na opakowaniu ,studzimy i wstawiamy do lodówki,do lekkiego stężenia. Truskawki kroimy na cienkie plasterki.Na zimny spód tarty wykładamy równą warstwę budyniu.Na budyniu układamy truskawkipo bokach formy,po środku pozostałę owoce, polewamy je tężejącą galaretką.
Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki,najlepiej na noc.
Polecam inne tarty na słodko:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).