niedziela, 31 stycznia 2016

makaron z sosem pieczarkowo-szpinakowym



  • 1 paczka mrożonego szpinaku
  • 1 cebula
  • pieczarki 
  • mały kubeczek śmietany 18%
  • sól, pieprz, 
  • masło 


wykonanie:                                                                                         

Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na maśle.                          

Pieczarki pokroić w plasterki, dodać do cebuli i poddusić ok.kwadransa.

                                                                                                            Do miękkich pieczarek dodać rozdrobniony szpinak i dusić, aż straci surowy smak i odparuje woda.                                          

Dodać śmietanę i doprawić.Podawać z makaronem, można posypać ulubionym serem.                                        




piątek, 29 stycznia 2016

gruszki pieczone z twarożkiem i czekoladą




pieczone gruszki z czekoladą



składniki:

  • 4 gruszki
  • 40 g czekolady deserowej 
  • 4 łyżki twarożku
  • 4 łyżeczki konfitury (u mnie różana)
  • przyprawy:cynamon,kardamon
  • łyżka syropu z agawy lub miodu







wykonanie:

Każdą gruszkę przekrój na pół i wydrąż z niej gniazdo nasienne.

Gotowe połówki wyłóż na papierze, środek wypełnij po łyżce twarożku,i łyżeczce konfitury,posyp startą czekoladą i szczypta przypraw.Polej syropem lub miodem.

Zapiekaj w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) przez około 20 minut.Podawaj na ciepło lub schłodzone.

polecam również: gruszki w winie lukrowane




poniedziałek, 25 stycznia 2016

letni deser w środku zimy....i codzienność mrozem rysowana















Prosty,lekki deserek do poprawy nastroju i zaspokojenia słodyczowego głoda.... z dowolnymi owocami, jakie lubimy najbardziej i jakie oferuje sezon, chociaż w zamrażalniku można zatrzymać lato nawet w środku zimy ... ;)






letni deser w środku zimy...


składniki:
  •  jogurt naturalny gęsty
  • dowolne owoce
  • płatki owsiane
  • płatki migdałów
wykonanie:

Składniki układamy warstwowo w dowolnym pucharku, i rozkoszujemy się pysznym lekkim deserem....bez wyrzutów sumienia.

Opcjonalnie można polać deser goracą rostopioną deserową czekoladą.

















.... i wiejskie 

zimowe klimaty 


mrozem 


rysowane