piątek, 8 kwietnia 2016

ryż z cynamonem i bananem na słodko

Gęsty, słodki pudding z cynamonem i bananami to idealny pomysł na przekąskę, albo deser, w zależności od tego, kiedy mamy ochotę na odrobinę przyjemności. Jest przy tym łatwy w wykonaniu, treściwy i zdrowy.


składniki:
  • 1 szklanka ryżu
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki masła
  • szczypta cynamonu
  • pół banana
  • płynny miód lub syrop z agawy
wykonanie:

Ryż na mleku kokosowym to danie, które dość często gości w moim domu, bo wszyscy je uwielbiamy:) świetne na pożywne śniadanie z dodatkiem owoców i orzechów czy na podwieczorek z wiśniami z frużeliny... aromatyczne, lekkie i bardzo smaczne:)

SKŁADNIKI na 2 porcje:
200 ml mleczka kokosowego
250 ml wody
100 g ryżu do risotto (arborio lub carnaroli)
2-3 łyżki ksylitolu
mieszane owoce: u mnie koktajl egzotyczny

Mleczko kokosowe i wodę wlej do garnka i zagotuj. Wsyp ryż i gotuj na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Po ok. 15 minutach wsyp cukier. Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty (ryż musi być miękki, ale nie rozgotowany). Gotowe danie przełóż do miseczek i podawaj z owocami.
Podawaj natychmiast.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).