wtorek, 7 listopada 2017

Konfitura z aronii...w miodzie z wanilią









Zapraszam  posiadaczy , pełnego witamin owocu do zrobienia szybkiej aroniowej konfitury.... Jedynie z dodatkiem miodu,cukru i wanilii. Jest to proporcja do zrobienia 5-6 małych słoiczków.Wspaniały dodatek do wszelkich deserów , kanapek... oraz serów, szczególnie pleśniowych... Użyłam mrożonej aronii,która w tej postaci traci nieco cierpkawy posmak.... a nadaje się do wszelkiego rodzaju przetworów,które polecam także w załączonym linku na dole postu.


konfitura z aronii...w miodzie z wanilią


składniki:

  • 1200 g mrożonej aronii 
  • ok.200 g miodu 
  • 8 łyżek cukru
  • dowolny ekstrakt waniliowy (cukier,aromat,laska wanilii) 
wykonanie: 

Mrożoną aronię umieścić w przygotowanym naczyniu do wysmażania, dodać miód, cukier, wanilię, a następnie doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez około 2,5-3 godzin,można podzielić to na 2-3 etapy.

Przełożyć gorącą konfiturę do wyparzonych słoiczków, zakręcić.Do dłuższego przechowywania na zimę,można słoiczki poddać wodnej pasteryzacji (15 minutowej).



Przechowywać gotową konfiturę w chłodnym i ciemnym miejscu.


Zobacz także :aroniowe nalewki i soki