Zapraszam posiadaczy , pełnego witamin owocu do zrobienia szybkiej aroniowej konfitury.... Jedynie z dodatkiem miodu,cukru i wanilii. Jest to proporcja do zrobienia 5-6 małych słoiczków.Wspaniały dodatek do wszelkich deserów , kanapek... oraz serów, szczególnie pleśniowych... Użyłam mrożonej aronii,która w tej postaci traci nieco cierpkawy posmak.... a nadaje się do wszelkiego rodzaju przetworów,które polecam także w załączonym linku na dole postu.
konfitura z aronii...w miodzie z wanilią
składniki:
- 1200 g mrożonej aronii
- ok.200 g miodu
- 8 łyżek cukru
- dowolny ekstrakt waniliowy (cukier,aromat,laska wanilii)
Mrożoną aronię umieścić w przygotowanym naczyniu do wysmażania, dodać miód, cukier, wanilię, a następnie doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez około 2,5-3 godzin,można podzielić to na 2-3 etapy.
Przełożyć gorącą konfiturę do wyparzonych słoiczków, zakręcić.Do dłuższego przechowywania na zimę,można słoiczki poddać wodnej pasteryzacji (15 minutowej).