środa, 11 maja 2011

schab z warzywami


W naszym rodzinnym domku króluje głównie schabik w tradycyjnej panierce,ale podczas diety postanowiłam go wykorzystać na inny sposób, i tak oto powstał schab gotowany z rękawa...


składniki:
  • pół kilograma chudego schabu 
  • cebula lub por
  • mały seler
  • 2 pietruszki +natka
  • kilka marchewek
  • papryka (wg uznania),ja dałam zieloną
  • pół kalafiora
  • mały brokuł
  • przyprawy:kostka rosołowa drobiowa,ząbek czosnku,zioła prowansalskie.





Przygotowanie:schab pokroić w plastry,wrzucić do worka do gotowania,zalać rosołkiem-rozpuścić kostkę rosołową w przegotowanej wodzie ,zamknąć worek plastikowym zaczepkiem,włożyć do garnka z wodą,gotować aż schab zrobi się dobry do przegryzienia,około godziny.Następnie odstawić garnek,wrzucić do worka pokrojone warzywa i przyprawy,ponownie zamknąć worek,i gotować ,na zmniejszonym ogniu,już całość.Po ugotowaniu odlewamy rosołek,schab z warzywami układamy na talerzu,danie gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).