niedziela, 10 kwietnia 2011

szarlotka razowa








SKŁADNIKI:









ciasto-(3 szklanki mąki razowejLubelli (można zmieszać pszenno-żytnią),kostka masła,2 jajka,2 łyżki cukru trzcinowego,łyżeczka proszku do pieczenia,szczypta soli)
dodatkowo-kilka jabłek (ja lubię renety),przyprawa do szarlotki,cukier puder do posypania.

*Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia,dodać szczyptę soli,żółtka oddzielić od białek,masło ucierać z cukrem,dodać żółtka,na koniec ubite białka.
*Ciasto wyrobić,podzielić na dwie kule (różnej wielkości),włożyć do zamrażalki na pół godziny,może być i dłużej.
*Przygotować jabłka.
*Przygotować blaszkę (u mnie kwadrat 25 cm)...przetrzeć masłem,posypać otrębami.
*Piekarnik włączyć na 180 stopni
*Jedną kulę utrzeć na tarce,potem jabłka ,dodając na wierzch przyprawę do szarlotki,nastepnie mniejsza kula ciasta utarta na wierzch.
*Po upieczeniu szarlotkę,posypać cukrem pudrem.Czas pieczenia 40-50minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).