niedziela, 10 kwietnia 2011

ciasto czekoladowe



Składniki:
  • 8 kostek miętowej gorzkiej czekolady (After Eight)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej razowej( Lubella)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 100 g masła, o temperaturze pokojowej
  • ok.1 szklanki brązowego cukru
  • 2 jajka
  • Cremfine -1 buteleczka
  • pół szklanki wrzącej wody

Do naczynia przesiać mąkę razową, kakao, sodę, sól, wymieszać. Odłożyć.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej , lekko przestudzić (nie powinna stwardnieć).
Ubić Cremfine na sztywno.
Utrzeć masło , dodawać do niego partiami cukier, jajka,następnie wlać roztopioną czekoladę i zmiksować do połączenia.
Do masy dodawać odłożoną wcześniej mąkę, na przemian ze śmietaną-cremfine i miksować (tylko do połączenia się składników, nie dłużej).
Na sam koniec wlać wrzącą wodę i wymieszać.

Ciasto o konsystencji gęstej śmietany, przelać do formy okrągłej małej, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia .
Piec w temperaturze 180&C przez około 40 minut , sprawdzając patyczkiem.
Patyczek może być lekko oblepiony i mokry, ale nie może być na nim śladów surowego, lejącego ciasta.

Wyjąć z piekarnika, wystudzić, polać polewą czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).