- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 żółtko
- łyżka masła
- łyżka-dwie syropu różanego
- dodatkowo:płatki różane w cukrze lub syropie +świeże do dekoracji
Wykonanie:
Odlać pół szklanki mleka,pozostałe zagotować .
Do odlanej części dodać żółtka, skrobie i kakao. Dokładnie zmiksować.
Kiedy mleko zacznie się gotować, dodawać przygotowaną miksturę i energicznie mieszać, do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
Jeszcze chwilę pogotować. Zdjąć z ognia.
Dodać masło ,i syrop różany .Wszystko zmiksować.
Wlać do salaterek,schłodzić.Przed podaniem dodatkowo pudding udekorować płatkami różanymi po wierzchu,polać odrobiną syropu.
uwaga: sposoby przygotowania płatków różanych, w przetworach różanych....polecam ... ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).