niedziela, 22 lipca 2012

polewa czekoladowa (nutellka)



polewa czekoladowa

                 wg Dukana 

składniki:

  • 25 łyżek mleka w proszku odtłuszczonego
  • 2 żółtka
  • 2 pełne łyżki kakao ciemnego
  • 1 pełna łyżka słodzika
  • kilka kropli zapachu arakowego (lub wg upodobania)
  • kilka łyżek mleka chudego

Pomysł zaczerpnięty z bloga Urdzik




wykonanie:



Żółtka ubić ze słodzikiem,dodawać stopniowo pozostałe składniki i ubijać mikserem,do uzyskania jednolitej konsystencji płynnej.
Pod wpływem schładania w lodówce czekolada gęstnieje,zatem nie należy przesadzać z dodawaniem proszkowanego mleka.




3 komentarze:

  1. Ależ pięknie wygląda, ślinka cieknie-Pozdrawiam Milennka

    OdpowiedzUsuń
  2. Zważywszy,że jest to propozycja w ramach diety (bez alkoholu oczywiście),to można zadowolić kubki smakowe ,w ramach ukojenia tęsknoty za prawdziwą czekoladą....Pozdrawiam,miło że nawiedziłaś mojego bloga... ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).