polewa czekoladowa
wg Dukana
składniki:
- 25 łyżek mleka w proszku odtłuszczonego
- 2 żółtka
- 2 pełne łyżki kakao ciemnego
- 1 pełna łyżka słodzika
- kilka kropli zapachu arakowego (lub wg upodobania)
- kilka łyżek mleka chudego
Pomysł zaczerpnięty z bloga Urdzik
wykonanie:
Żółtka ubić ze słodzikiem,dodawać stopniowo pozostałe składniki i ubijać mikserem,do uzyskania jednolitej konsystencji płynnej.
Pod wpływem schładania w lodówce czekolada gęstnieje,zatem nie należy przesadzać z dodawaniem proszkowanego mleka.
wykonanie:
Żółtka ubić ze słodzikiem,dodawać stopniowo pozostałe składniki i ubijać mikserem,do uzyskania jednolitej konsystencji płynnej.
Pod wpływem schładania w lodówce czekolada gęstnieje,zatem nie należy przesadzać z dodawaniem proszkowanego mleka.
Ależ pięknie wygląda, ślinka cieknie-Pozdrawiam Milennka
OdpowiedzUsuńZważywszy,że jest to propozycja w ramach diety (bez alkoholu oczywiście),to można zadowolić kubki smakowe ,w ramach ukojenia tęsknoty za prawdziwą czekoladą....Pozdrawiam,miło że nawiedziłaś mojego bloga... ;)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń