czwartek, 17 listopada 2011

kostka drobiowa orientalna



                                                                                                                                                             

Jedna z moich koleżanek na diecie Dukana powiedziała,że dopiero teraz odkrywa walory smakowe potraw,które przyprawione na różne sposoby się nie nudzą,chociaż często sie powtarzają....

I tak np.filet drobiowy,w przyprawach orientalnych ,może zupełnie inaczej smakować,a na diecie można nim się rozkoszować do woli...
  • 1-2 filety drobiowe
  • cebula czosnkowa
  • pół papryki
  • woda (ok.pół litra)
  • kropla oleju
  • kostka rosołowa
  • przyprawy orientalne wedle uznania
Wykonanie:
Filet pokroić w kostkę,podsmażyć na gorącym teflonie,przetartym odrobiną oliwy.
Następnie dodać posiekaną drobno cebulę i paprykę,chwile podsmażyć,zalać wodą z kostką rosołową,poddusić ok.pół godziny.Kiedy woda odparuje,pod wpływem smażenia,pod koniec doprawić przyprawami orientalnymi wedle uznania.U mnie dzisiaj przewaga cynamonu.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dominującym składnikiem przyprawy orientalnej jest curry,które nadaje  potrawie smak i aromat kuchni Dalekiego Wschodu.
Ale wszystko zależy od naszej wyobraźni,by nadać potrawie niepowtarzalny smak i zaskoczyć gości.....
Nie zawsze da się określić konkretne proporcje,bo to wychodzi w trakcie kosztowania a modyfikacja przypraw zależna od naszych kubków smakowych (i tu właśnie nasza fantazja bierze górę ) ,i nadaje orginalny smak daniu... ;)
Istnieje wiele odmian curry, różnicę w smaku zawdzięczając odpowiedniemu doborowi kompozycji przypraw, tzw. masali, przyrządzanej na bieżąco, ucieranej za każdym razem w moździerzu ze świeżych składników.
Dobór składników zależy od samej potrawy, od regionu z jakiego mieszkanka/mieszkaniec pochodzi oraz osobistych upodobań wytwórcy, jednak najczęściej spotykanymi są:

Możliwe inne:

Nie ma ściśle ustalonych proporcji przypraw. Jeżeli chodzi o gotowe mieszanki dostępne w handlu, wybór jest znacznie bardziej ograniczony. Wyróżnia się m.in. następujące:

  • curry indyjska, łagodniejsza w smaku, barwa, w zależności od proporcji składników:
    • żółta,
    • czerwona,
  • curry ze Sri Lanki, ostrzejsza w smaku, przyprawy przed zmieszaniem są palone i prażone, dlatego przyprawa ma barwę ciemnobrązową.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Curry

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).