sobota, 24 grudnia 2011

seromakowiec 2


Wszelkie koncepcje mojego seromakowca ,mają swe korzenie w tym przepisie.TU

Właściwie ,obecnie modyfikuję głównie różnorodność bakalii ,zarówno do masy makowej jak i masy serowej.
No i podpiekam sam spód ciasta wcześniej,by obciążony sporą ilością bakalii,nie okazał się czasem niedopieczonym.


Składniki na ciasto pod spód:
  • 75 g masła
  • 5 łyżek cukru (preferuje trzcinowy)
  • 1 jajko
  • czubata szklanka mąki (u mnie mieszana pełnoziarnista i biała)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 paczka cukru waniliowego
Podpiekam ciasto ok.kwadransa,w tem.180 stopni.





       Składniki na masę makową:                                                                                                        
  • puszka masy makowej (900g)
  • 1/2 aromatu
  • bakalie: słonecznik w karmelu-100g,mała paczka rodzynek sparzonych we wrzątku,paczuszka mieszanki bakaliowej)
  • okruchy herbatnikowe+kaszka kukurydziana (po 2 łyżki)



  Składniki na masę serową:                                                                                                              
  • 125 g masła
  • kilka łyżek cukru
  • kilogram serka twarogowego z wiaderka
  • 3 jaja
  • 1 budyń w proszku
    (śmietankowy lub waniliowy)
  • pozostałe 1/2 olejku
  • paczuszka skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • dodatkowo:lukier czekoladowy+posypka,do dekoracji seromakowca po upieczeniu------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).