Właściwie ,obecnie modyfikuję głównie różnorodność bakalii ,zarówno do masy makowej jak i masy serowej.
No i podpiekam sam spód ciasta wcześniej,by obciążony sporą ilością bakalii,nie okazał się czasem niedopieczonym.
Składniki na ciasto pod spód:
- 75 g masła
- 5 łyżek cukru (preferuje trzcinowy)
- 1 jajko
- czubata szklanka mąki (u mnie mieszana pełnoziarnista i biała)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 paczka cukru waniliowego
Składniki na masę makową:
- puszka masy makowej (900g)
- 1/2 aromatu
- bakalie: słonecznik w karmelu-100g,mała paczka rodzynek sparzonych we wrzątku,paczuszka mieszanki bakaliowej)
- okruchy herbatnikowe+kaszka kukurydziana (po 2 łyżki)
Składniki na masę serową:
- 125 g masła
- kilka łyżek cukru
- kilogram serka twarogowego z wiaderka
- 3 jaja
- 1 budyń w proszku
(śmietankowy lub waniliowy) - pozostałe 1/2 olejku
- paczuszka skórki pomarańczowej kandyzowanej
- dodatkowo:lukier czekoladowy+posypka,do dekoracji seromakowca po upieczeniu------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).