sobota, 24 grudnia 2011

sos grzybowy.... z grzybów świeżych ,mrożonych lub suszonych



składniki:

  • grzyby pół kilograma (u nas głównie prawdziwki i podgrzybki brunatne)
  • duża cebula
  • duży ząbek czosnku
  • przyprawy (sól,pieprz)
  • delikatny olej np.ryżowy (łyżka dwie)
  • bulion kilka łyżek lub białe wino
  • szczypta masła 
  • do zagęszczenia siemię lniane

  • opcjonalnie:śmietana  i zielenina:koperek,pietruszka,czosnek niedźwiedzi


Uwaga:by śmietana się nie warzyła warto dodać, przed wlaniem do sosu,odrobinę soli i zimnej wody,a skrobię także  rozpuścić wcześniej w zimnej wodzie i rozmieszać,by nie było grudek.

Gdy używamy suszonych grzybków,należy na noc je namoczyć w wodzie,by zmiękły.
Grzyby świeże lub mrożone, nie wymagają wcześniejszego namaczania

wykonanie:

Grzyby dokładnie oczyścić nożykiem i szczoteczką,opłukać w zimnej wodzie,osuszyć ,pokroić na drobno. 

Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.


Na patelni roztopić masło i łyżkę oleju. Dodać cebulę i smażyć przez kilka minu do zarumienienia. Pod koniec dodać czosnek i smażyć jeszcze przez 1-2 minuty.

Dodać bulion lub wino, i zagotować. Podgotować aż większość płynu wyparuje.

Następnie dodać pokrojone na drobno grzyby, smażyć na dużym ogniu przez około kwadrans, od czasu do czasu mieszając, grzyby muszą energicznie bulgotać.

Do śmietanki dodać  kilka łyżek osolonej wody i 2 - 3 łyżki sosu z patelni, siemię lniane,zamieszać by nie było grudek, wlać wszystko na patelnię z grzybami i zagotować na średnim ogniu. Doprawić solą (około dwie szczypty) i wymieszać,na koniec dodać zieleninę i pieprz.

Sos można zrobić także bez użycia śmietany,taki np.wolę do pierogów z kapustą i grzybami,ryb i mięs.

Natomiast do makaronów,ziemniaków i pyz drożdżowych zdecydowanie wolę ze śmietanką i zieleniną.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).