sobota, 24 grudnia 2011

pstrąg w ziołach i sosie grzybowym

Pstrągi są cenionymi rybami konsumpcyjnymi. Są hodowane w gospodarstwach rybackich, wprowadzane do rzek i jezior. Przez wędkarzy są uważane za atrakcyjne ryby sportowe. Od nazwy tej grupy ryb pochodzi nazwa jednej z tzw. krain rybnych rzekkraina pstrąga.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pstr%C4%85g/

Składniki:
  • sztuka pstrąga 2-3 łyżki mąki (u mnie pełnoziarnista)
  • przyprawy:sól,sok z cytryny,pieprz,papryka ostra
  • mała cebulka 
  • 2-3 ząbki czosnku
  •  zioła:oregano,bazylia
  • ok. szklanki oliwy do smażenia
  • sos grzybowy
Wykonanie:

Rybę oczyszczoną,pokroić w plastry,polać sokiem z cytryny,doprawić przyprawami.

  Odstawić na godzinkę. 
                                                                                                            
Oprószyć maką,posypać ziołami ,podsmażyć na oleju na gorącym teflonie,z cebulką i czosnkiem.

Podlać wrzątkiem,dusić pod przykryciem ok.pół godzinki.

Przed podaniem polać sosem grzybowym,i zapiec w gorącym piekarniku ,w naczyniu żaroodpornym,dobry kwadrans.
.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).