środa, 28 sierpnia 2013

soczewica....z warzywami i mietą

Soczewica-roślina uprawna
Zaliczana do grupy roślin strączkowych. Uprawiana na smaczne i pożywne nasiona, które do spożycia nadają się po ugotowaniu. Można także wytwarzać z nich mąkę. Uprawiana była już 2 tys. lat p.n.e. Jej nasiona były podstawą wyżywienia w Starożytnym Egipcie, Grecji, Rzymie. Obecnie uprawiana jest głównie w Bangladeszu, Indiach, Turcji, Hiszpanii, Egipcie, a także w USA. Jest też rośliną pastewną.

źródło -wikipedia
Wartości odżywcze:
Soczewica jadalna Wartości odżywcze na 100 g produktu
Składniki pokarmoweWitaminySkładniki mineralne
woda11,2 gwitamina A25 mgmagnez100 mg
energia330 kcalwitamina B10,5 mgfosfor450 mg
błonnik10,7 gwitamina B20,2 mgżelazo9 mg
białko28 gwitamina B60,5 mgsód10 mg
tłuszcze1,2 gwitamina C6,2 mgwapń50 mg
węglowodany57 gwitamina PP2,6 mgpotas900 mg
Dania z soczewicy,można przygotować w wersji błyskawicznej,z tego względu,że nie wymaga namaczania w wodzie,chociaż tu są zdania podzielone,bo ze względu na możliwość dawania wzdęć,ponoć lepiej jednak ją poddać namoczeniu (tu niech każdy zdecyduje sam). Nie zaleca się też zbyt wczesnego solenia wrzątku podczas gotowania soczewicy,bo sól powoduje,że ziarna twardnieją,zatem solimy wodę,kiedy ziarna soczewicy są już miękkie. Soczewica nie wymaga też szczególnej ostrożności,podczas gotowania,co najwyżej możemy ją rozgotować,ale w takiej wersji spokojnie możemy ją wykorzystać  na przykład do kotlecików warzywnych z jajkiem.W zależności od gatunku lub świeżości soczewicy (starsza jest twardsza) gotowanie może zająć od kwadransa do pół godziny. Idealne proporcje do gotowania ziaren to dwie szklanki wody na szklankę soczewicy( takie też proporcje zachowuję).

Soczewica to idealny materiał na zupy, gulasze lub sałatki, świetnie pasuje do curry i ciekawie łączy się z miętą, która nadaje jej świeżego posmaku i zapachu.
W sprzedaży mamy dostępnych  jej kilka rodzajów : brązowa, zielona,czerwona, żółta
Każda z nich charakteryzuje się innym smakiem :czerwona i żółta są bardziej słodkie.Obecnie soczewica jest ulubionym składnikiem diety wegetariańskiej, w której z powodzeniem zastępuje mięso,ze względu na sporą zawartość białka. Dlatego soczewicę poleca się nie tylko osobom niejedzącym mięsa, ale także sportowcom i pracownikom fizycznym. Lista dobroczynnych składników, które soczewica zawiera jest długa: jest to między innymi: kwas foliowy, skrobia, wapń, fosfor oraz żelazo. Ponadto soczewica ma bardzo niski indeks glikemiczny i z powodzeniem może być stosowana podczas wszelkich diet,a także nie zawiera glutenu,co jest istotne dla osób obciążonych celiakią.

Dzisiejsza moja propozycja ,to soczewica w wersji bardziej słodkawej,z warzywami i odrobiną mięty,dla podkreślenia smaku i zapachu. Można też dodać do tego zestawu prażone ziarna słonecznika,ale dzisiaj ich nie miałam.Zapraszam....ja po prostu soczewicę lubię i dania z nią,chociażby z tego względu,że ugotowaną soczewicę można spokojnie przechowywać w lodówce do kilku dni, i przygotować w kwadrans błyskawiczny pożywny posiłek...

Składniki:

na soczewicę z mietą i warzywami smażonymi


  • szklanka soczewicy
  • 2 szklanki wody
  • warzywa: marchewka,seler,cebulka
  • odrobina oleju ryżowego
  • przyprawy:sól,curry,szczypta słodziku (można pominąć)
  • mięta w listkach zielona (garść)

  • opcjonalnie:prażone ziarna np.słonecznika

Wykonanie:

Soczewicę gotujemy we wrzątku (bez soli),koło kwadransa,do całkowitego wyparowania wody.

Warzywa myjemy,obieramy,trzemy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w podłużne paski,dusimy na patelni,z odrobiną oleju ryżowego i odrobiną przypraw.

Warzywa łączymy z soczewicą,doprawiamy jeszcze wedle uznania ,przyprawami i posiekanymi listkami mięty zielonej,podsmażamy wszystko na patelni,podajemy na ciepło.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).