niedziela, 25 marca 2012

ciastka bakaliowe z ajerkoniakiem


Składniki:   (mi wyszło 30 ciasteczek)
  • szklanka mąki tortowej pszennej
  • ok.1/5 szklanki mąki razowej,też pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół buteleczki aromatu migdałowego
  • pół szklanki cukru trzcinowego
  • ok.pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki ajerkoniaku
  • garść pistacji (posiekanych na drono)
  • garść skórek kandyzowanych mieszanych
  • kostka masła (miękkiego )250g
Wykonanie:masło utrzeć z cukrem (kilka łyżek zostawić do obtoczenia gotowego wałka),dodawać stopniowo pozostałe składniki i wyrobić kruchą kulę.
Następnie zrobić dwa wałki i obtoczyć cukrem,zawinąć w folię aluminiową i pozostawić do schłodzenia w lodówce.
Następnie wykrawać nożem krążki,niezbyt cieńko,bo ciasto jest dosyć kruche,piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni ok.kwadransa....



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).