niedziela, 28 kwietnia 2013

sałatki z ryżem


źródło-zobacz tutaj
źródło-zobacz tu

Kilka porad przygotowania ryżu:


Ilość wody zależy od rodzaju ryżu, sposobu jego pakowania i gotowania.


Najpopularniejsze są dwa sposoby gotowania ryżu: w takiej ilości wody, aby cała się wchłonęła (proporcja 1:2), oraz w takiej ilości wody, aby po gotowaniu ryż móc odcedzić.

Ryż sypki przed gotowaniem warto przepłukać zimną wodą, dzięki temu nie będzie się zlepiał. Garnek przykrywamy pokrywką, którą uchylamy, gdy całość zacznie się gotować. Szczególnie na początku gotowania warto ryż mieszać, aby nie przywarł.  W obu przypadkach ryż gotujemy od 15 do 20 minut (ryż brązowy, pełnoziarnisty zawsze kilka chwil dłużej).


Jak gotować ryż w parowarze

Gotowanie ryżu w parowarze jest nieco dłuższe, ale bardzo wygodne, dodatkowo daje nam gwarancję, że ryż będzie sypki i zachowa wszystkie cenne składniki. Ryż wsypujemy do pojemniczka i zalewamy wodą w proporcji 1:2. Następnie ryż biały parujemy przez 30 minut, zaś ryż brązowy 35 minut.

Gotowanie ryżu w woreczkach

Najprościej gotuje się ryż pakowany w torebkach. Należy zagotować tyle wody w garnku, aby cały woreczek był zanurzony. Do lekko osolonej i wrzącej wody wrzucamy torebkę, gotujemy pod przykryciem przez ok. 15 min (informacja o czasie gotowania jest podana na opakowaniu). Torebkę z ugotowanym ryżem wyjmujemy, odcedzamy z wody, rozcinamy i wysypujemy ryż na talerz.

Ryż sypki – jak gotować?

Trudniej ugotować jest ryż sypki. Przed gotowaniem trzeba ryż wypłukać. Robimy to do czasu, aż woda stanie się czysta, i dopiero wtedy gotujemy. Najpopularniejsza metoda gotowania ryżu polega na absorpcji wody przez ryż podczas gotowania. Wsyp np. jedną szklankę ryżu, zalej 2 szklankami zimnej osolonej wody. Zamieszaj i zagotuj . Następnie przykryj garnek pokrywką w taki sposób, aby para mogła swobodnie wychodzić, zmniejsz ogień i gotuj. Gdy ryż wchłonie już całą wodę, a na jego powierzchni zaczną tworzyć się tzw. kratery, całkowicie przykryj garnek, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze ok. 12-15 minut.

Inne metody przyrządzania ryżu

Można i inaczej. Ryż wcześniej należy podsmażyć na oleju przez ok. 2-3 minuty, aż stanie się przejrzysty. Następnie zalewamy go bulionem i gotujemy dalej metodą absorpcji. Taki sposób przyrządzania ryżu jest dobry do potraw typu pilaw.
Ryż można też ugotować tak jak makaron, w dużej ilości wody. Wypłukany i odsączony ryż należy wrzucić do dużej ilości wrzącej i osolonej wody, zamieszać, a gdy będzie miękki, odcedzić i przelać zimną wodą.


Kiedy mamy przygotowany ryż ,zrobienie sałatki,to już kwestia ,tylko połączenia składników,jakie lubimy najbardziej i pożywna sałatka gotowa ;).
Najczęściej robione przez nas:


wersja 1 :


  • ryż ugotowany (100 g)
  • puszka ananasa w kawałkach (bez soku)
  • puszka kukurydzy (bez wody)
  • puszka tuńczyka (bez sosu)
  • przyprawy:sól,pieprz,zioła prowansalskie,majonez
wersja 2:
  •  ugotowany ryż 100 g 
  • puszka ananasa w kawałkach (bez soku)
  • puszka kukurydzy (bez wody)
  • ugotowana pierś kurczaka lub z grilla
  • garść rodzynek (opcjonalnie)
  • przyprawy:carry,sól,majonez
wersja 3:
  • ugotowany ryż 100 g 
  • puszka kukurydzy (bez wody)
  • 3-4 jajka (ugotowane na twardo, i pokrojone w kostkę )
  • garść oliwek zielonych (pokrojonych w plasterki)
  • przyprawy:sól,pieprz,oregano,majonez



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).