wtorek, 30 kwietnia 2013

pierś drobiowa w papirusie....z ziołami i sokiem z pomarańczy



Ostatnio na moim blogu,głównie dania jarskie dominowały(żeby nie powiedzieć słodyczowe),zatem dzisiaj odmiana,bo danie dla mięsożerców.Można kupić gotowe pomysły na kurczaka w papirusie, do smażenia filetów na patelni,ale też można zrobić je samodzielnie,po naszemu,z ulubionymi przyprawami i ziołami.U mnie dodatkowo skropione fileciki jeszcze sokiem z pomarańczy, pierś wyjdzie ekstra soczysta. Podstawą jest smażenie na małym ogniu, na dobrze rozgrzanej patelni,najlepiej teflonowej,bez potrzeby dodawania tłuszczu.

 
 Składniki
  • 1 podwójna pierś  drobiowa
  • ulubione przyprawy i zioła (sól,pieprz,carry,papryka itd.+ zioła prowansalskie lub jakie kto lubi)
  • sok z pomarańczy (2-3 łyżki)

  • dodatkowo:papier do pieczenia+odrobina oleju
 Wykonanie:

Piersi drobiowe umyć, osuszyć papierowym kuchennym ręcznikiem i delikatnie rozbić. 
Uciąć takie kawałki papieru do pieczenia,by cały filet się w nich mieścił, lekko posmarować papier oliwą (całą powierzchnię) . Papier posypać przyprawami i ziołami,od środka.
W środek,ożyć pierś skropioną sokiem z pomarańczy,i delikatnie docisnąć do papieru,tak by filet był nim owinięty.
Dobrze rozgrzać  patelnię,bez natłuszczania (u mnie z dnem teflonowym), następnie zredukować grzanie na minimum, i ułożyć pierś. 

Smażyć po 5 min z każdej strony na małym grzaniu,u mnie pod przykryciem.

Gotowe piersi podajemy na ciepło: jako danie obiadowe np. z ulubioną kaszą (ja lubię z pęczakiem) i bukietem warzywnym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).