niedziela, 25 marca 2012

sos tatarski








składniki
  • słoiczek majonezu (250 g)
  •  łyżka tartego chrzanu  
  •  łyżeczka  musztardy (u mnie dijon)
  • garść grzybków marynowanych (u mnie  pieczarki),ale też pasują podgrzybki
  • 3 średnie ogórki konserwowe  
  • do smaku: sól, pieprz ,czosnek
  • zielenina wedle uznania (koperek,szczypiorek,rzeżucha)
  • do zagęszczenia sosu (łyżka gęstej śmietany lub jogurtu,albo serka homogenizowanego naturalnego) 
Przygotowanie:                          
 Grzybki i ogórki siekamy w drobniutką kostkę . Majonez mieszamy ze śmietaną, chrzanem i musztardą. Dodajemy grzybki i ogórki. Doprawiamy do smaku solą ,pieprzem oraz czosnkiem. 
Odstawiamy do lodówki,na kilka godzin,do przegryzienia składników.
Gdy robimy większą ilość sosu i  chcemy przechować w lodówce,to zieleninę lepiej dodawać na bieżąco.
Podajemy gotowy sos do: jajek na twardo,mięsa,kanapek,pulpetów,szczególnie warzywnych....itd.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).