składniki
- słoiczek majonezu (250 g)
- łyżka tartego chrzanu
- łyżeczka musztardy (u mnie dijon)
- garść grzybków marynowanych (u mnie pieczarki),ale też pasują podgrzybki
- 3 średnie ogórki konserwowe
- do smaku: sól, pieprz ,czosnek
- zielenina wedle uznania (koperek,szczypiorek,rzeżucha)
- do zagęszczenia sosu (łyżka gęstej śmietany lub jogurtu,albo serka homogenizowanego naturalnego)
Grzybki i ogórki siekamy w drobniutką kostkę . Majonez mieszamy ze śmietaną, chrzanem i musztardą. Dodajemy grzybki i ogórki. Doprawiamy do smaku solą ,pieprzem oraz czosnkiem.
Odstawiamy do lodówki,na kilka godzin,do przegryzienia składników.
Gdy robimy większą ilość sosu i chcemy przechować w lodówce,to zieleninę lepiej dodawać na bieżąco.
Podajemy gotowy sos do: jajek na twardo,mięsa,kanapek,pulpetów,szczególnie warzywnych....itd.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).