Składniki:
- 6 jajek
- 1 szkl. cukru (u mnie trzcinowy+puder po połowie)
- 1/2 szkl. przegotowanej wody
- 1/2 szkl. oleju
- 2,5 szkl. mąki krupczatki
- szczypta soli
- 1 buteleczka aromatu śmietankowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao (albo kawy rozpuszczalnej)
- Białka ubjam mikserem ze szczyptą soli na sztywno.Pod koniec ubijania powoli dodaję cukier . Następnie dodaję po jednym żółtku, wodę, olej, proszek do pieczenia, sól i mąkę,wyrabiam wszystko razem.
- Przygotowuję foremki (smaruję masłem i posypuję otrębami,by babeczki po upieczeniu łatwo wychodziły z foremek),rozgrzewam piekarnik do 180 stopni.
- Przekładam 3/4 jasnego ciasta do feremek,do pozostałej 1/3 dodaję czubatą łyżkę cocao+2 łyżki wody,dobrze wyrabiam,i dodaję do jasnego ciasta ciemne,widelcem łączę dwie warstwy ,formując kształt marmurkowy.
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę w temp 180 stopni przez ok 45 min dużą babkę,mniejsze wyciągam po ok.20 minutach,sprawdzając suchym patyczkiem.
- Gotowe,przestudzone babeczki posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy,jak kto woli.
- U mnie wszysła jedna duża babka i sześć małych (z podanych proporcji).
- Przepis zaczerpnięty z bloga: moje pasje (dałam tylko mniej cukru).
http://veggieola.blogspot.de/2013/02/zbieramy-wielkanocne-przepisy-dodaj-twoj.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).