piątek, 13 kwietnia 2012

zupa porowo-brokułowa




Składniki:
  • duży por,pół brokuła,2 litry wody,cebula czosnkowa,2 plastry żółtego sera.
  • przyprawy:sól,czosnek.zielenina(koperek lub pietruszka)
  • 2 bulionetki warzywne, lub bulion domowy,na włoszczyźnie.
  • dodatkowo:2-3 ziemniaki lub woreczek ryżu,kilka łyżek śmietany

Wykonanie:
Warzywa myjemy,kroimy w kawałki,gotujemy w bulionie,koło kwadransa.
Podgotowane warzywa,odcedzamy z bulionu,miksujemy blenderem,z pokrojonym żółtym serem.
Następnie dodajemy spowrotem do bulionu,doprawiamy do smaku przyprawami i zieleniną,gotujemy kilka minut.

Gotową zupę podajemy z ziemniakami lub ryżem,dodajemy odrobinę śmietany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).