sobota, 21 kwietnia 2012

deserek budyniowo-serowy


 
Składniki na 4 deserki:                                                                                                                
  • cztery sztuki gotowych wafli-miseczek dużych
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • pół serka maskarpone (125g)
  • galaretka o smaku cytrynowym
  • 2 łyżki pomarańczowej marmolady
  • garść wiórek kokosowych
  • mała paczuszka m&m'sów
  • pół litra mleka
  • pół szklanki wrzątku
Wykonanie:                                                                                                                                        
  • Galaretkę rozpuścić w pół szklanki wrzątku,wymieszać,pozostawić do schłodzenia.
  • Budyń ugotować na mleku (ja dałam podwójną porcję budyniu/pół litra mleka),następnie schłodzić.
  • Do schłodzonego budyniu dodajemy serek maskarpone,wiórki,marmoladę,wszystko miksujemy mikserem,by zrobiła się konsystencja gęstego budyniu.
  • Przekładamy gotową masę,do wafelkowych salaterek,wkładamy do lodówki do schłodzenia.
  • Kiedy galaretka zaczyna tężeć polewamy nią deserki,z wierzchu dekorujemy m&m'sami,wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
  • Jeżeli nie chcemy,by cukierki puściły barwnik,dekorujemy nimi deserki bezpośrednio przed podaniem,lub gdy galaretka dobrze stężeje.No i oczywiście,co bardzo istotne,by wafelek nie stracił kruchości,masa  budyniowo-serowa musi być dobrze zwarta,przed wypełnieniem wafelków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).