wtorek, 3 kwietnia 2012

ciastka krupczatkowe



SKŁADNIKI:



  • 250-300 g mąki krupczatki


  • 125 g masła


  • 2 żółtka


  • 2-3 łyżki gęstej śmietany


  • pół szklanki cukru cynamonowego


  • łyżeczka proszku do pieczenia


  • garśc skórek pomarańczowych kandyzowanych (albo starta skórka ze świeżej pomarańczy)


  • aromat pomarańczowy (albo łyżeczka soku z pomarańczy)


  • dodatkowo:pół szklanki mąki do podsypywania ciasta przy wałkowaniu,ja użyłam maki razowej.Białka i posypka do dekoracji ciasteczek.


  • Wykonanie:
    • Skórki posiekać na drobno.
    • Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia,zrobić wgłębienie i dodać żółtka,posiekane masło na drobne wióry,ważne by było miękkie,wyrabiamy ciasto partiami,dodajemy skórkę ,aromat,śmietanę.
    • Wyrobione ciasto dzielimy na dwie kule,chłodzimy w lodówce pół godzinki,wykrawamy ciastka wg możliwości i upodobania.Moje ciasto podsypywane razową mąką,wyszło "sinawe",ale po upieczeniu ciasteczka mają ,ładny rumiany kolor.
    • Kto chce udekorowane,to można wykorzystać pozostałe białka,roztrzepanymi smarujemy gotowe ciastka ,posypujemy posypką .
    • Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni,na ok.10 minut).Blachę wykładamy  papierem do pieczenia,wtedy nie będą przywierały po upieczeniu.
    • Ciastka  przechowujemy w zamkniętej puszce,by nie straciły kruchości.Spokojnie przetrwają do świąt.Ale nie za szybko należy śpieszyć się z ich zamknięciem w puszce,bo mogą zmieknąć.Najlepiej pozostawić na jedną dobę ,bez przykrycia.
    • Z podanych składników wychodzi ok.30 ciasteczek,zrobiłam z podwójnej porcji (4 blachy wyszły).Ciastka podczas pieczenia powiększają objętość,dlatego ważne,by miały na blaszcze miejsce do wyrośniecia pozostawione,
    Ciastka są smaczne już w dniu upieczenia .... ;)

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).