niedziela, 8 kwietnia 2012

domowy rosół

Składniki:
  • kawałek drobiu ,ale bez wątróbki(dowolny),najlepiej z wiejskiej zagrody ;)
  •  2 litry wody
  • włoszczyzna (2-3 marchewki,  1/3 selera,duża pietruszka, duża cebula)
  • przyprawy (sól,pieprz)
  • natka pietruszki świeżej lub mrożonej (odświętnie dałam rzeżuchę),drobno posiekanej
  • dodatkowo:makaron
Wykonanie:
W dużym garnku zagotowujemy wodę, przygotowany drób  dzielimy na porcje i podgotowujemy,zbieramy szumowiny.  Na bardzo wolnym ogniu podgotowujemy mięso do miękkości (ważne,by rosół był klarowny). I lepiej bez wątróbki,by nie zmącić klarowności rosołu.Dodać obraną i umytą włoszczyznę,a cebulę zeszklić przed dodaniem do rosołu.Pod koniec gotowania doprawić do smaku i dodać pietruszkę (świeżą można od razu na talerz położyć).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).