niedziela, 8 kwietnia 2012

rodzinny wielkanocny stół....z wiosną w tle

Nasze rodzinne świętowanie....wielkanocne .....ze świeconką w roli głównej oczywiście.
Zawsze jest ta rodzinna szykowana na wsi przez mamę,z tradycją kolorowych pisanek,zabarwionych łupinami cebuli,ale też siostry,którą szykuje z dzieciakami.Siostra też dba o baranki,te z masła ,jak i pieczone z formy,ja w tym roku zajmuję się babeczkami.



Tradycja święconki  - jej składniki :)

Chleb- święci się na pamiątkę chleba, który zstąpił z nieba, tj. Jezusa, i na upamiętnienie cudownego nakarmienia przez Niego rzeszy słuchających Go ludzi.
Baranek wielkanocny- jest symbolem Jezusa Zmartwychwstałego, ale także pokory i łagodności.
Mięso i wędliny -które są wymownym symbolem dostatku i zamożności rodziny.
Sól, pieprz i chrzan- nie tylko dodają potrawom smaku, ale  sól jest symbolem zachowania od zepsucia i ma właściwości oczyszczające. Chleb i sól są jakby kwintesencją życia i w polskich zwyczajach najczęściej występują razem. Oznaczają prostotę życia.
Nabiał - najlepiej, gdy jest on z mleka owczego, koziego lub krowiego. Zwykle gospodynie domu kupują go na targu. Regionalny oscypek zakopiański wyśmienicie nadaje się do koszyczka, ale nadaje się także zrobiony w domu twaróg.
Jajko- tradycyjny świąteczny podarunek, ozdoba koszyczków i stołów wielkanocnych. Symbol płodności, odradzającego się życia i znak zwycięstwa Chrystusa nad śmiercią. 
Ciasta na stole wielkanocnym-staropolskie , najlepiej domowego wypieku. Drożdżowe babki - tzw. baby wielkanocne są wysokie i lukrowane. Mazurki - typowy polski przysmak wielkanocny - to ciasto bardzo słodkie, cienkie, najczęściej prostokątne, na kruchym spodzie, z masą (zwykle orzechową lub migdałową), oblane kolorowym lukrem i udekorowane bakaliami i konfiturą. Makowiec - ciasto drożdżowe z makiem i z bakaliami. Piernik - ciasto upieczone z żytniej mąki na miodzie z korzeniami, bardzo aromatyczne. Na stole nie powinno też zabraknąć sernika.



           
A u nas w menu:) ....oczywiście ,tradycyjnie kuchnia wschodnia : danie ze święconki, wiejskie szynki  i kiełbasy z ćwikłą ,sałatki  ,u nas  tradycyjnie bukiet warzywny.
Na słodko: moje babki i muffinki,sernik mamy,zrobiłam też sporo ciasteczek.
Dla urozmaicenia stołu powstały wiosenne kanapki.
Znamy smak żurku,białego barszczu,a jednak tym razem przeważył w porze obiadu



















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).