wtorek, 24 kwietnia 2012

zacierka dukanowa....i nie tylko

Zacierki inaczej kluski siekane lub tarte lub zacierka skubana. Uzyskuje się je przez podzielenie ciasta kluskowego na drobne cząstki. Tradycyjnie odbywa się to przez ręczne ucieranie. Podobny efekt rozdrobnienia można uzyskać poprzez siekanie przy równoczesnym posypywaniu mąką albo też ścieranie na tarce o dużych otworach.

Składniki:    (na Dukanie- faza P+W)
  • 1-2 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • jajko
  • pół litra chudego mleka
  • sól i słodzik do smaku

Wykonanie:
Jajko ucieramy ze skrobią, w zależności od wielkości jajka,gdy masa zbyt gęsta,rozrzedzamy odrobiną mleka lub wody,skubiemy na gotujące się mleko,doprawiamy do smaku solą i słodzikiem,i gotowe.
W zależności od fazy ,na której jesteśmy dostosowujemy proporcję skrobi i chude mleko.
Bo jedni mogą pozwolić sobie na mniej ,inni na więcej (w zależności od tego ile mamy do stracenia ,jak i od tego co nam silna wola nakazuje....he,he).
Dla mnie mleko 0,5% to woda,i spokojnie sięgałam po 2 % na protalu.
--------------------------------------------------------------------------------------------
Wersja z maką razową:

Składniki: (na Dukanie -faza III)
  • 1-2 łyżki mąki (u mnie razowa)
  • jajko
  • pół szklanki wody
  • pół szklanki mleka
  • sól i cukier do smaku

Wykonanie: 
Jajko ucieramy z mąką, w zależności od wielkości jajka,gdy masa zbyt gęsta,rozrzedzamy odrobiną mleka lub wody,skubiemy na gotującą się wodę,potem dolewamy mleko,do zagotowania,doprawiamy do smaku solą i cukrem (ja lubię trzcinowy).


Uwaga: zacierkę skubiemy na gotującą wodę lub mleko,wedle upodobania,jak kto lubi,jak kto woli....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).