..czyli czas na zupę szczawiową
SKŁADNIKI: (na 2 osoby)
- szklanka szczawiu zmiksowanego
- pół litra rosołu z włoszczyzną
- 2 jajka ugotowane na twardo
- przyprawy (sól,pieprz)
- opcjonalnie: śmietana,ugotowany ziemniak pokrojony w kostkę.
- Szczaw myjemy,suszymy,kroimy na drobne kawałki,blendujemy mikserem na papkę,dodajemy ugotowaną włoszczyznę z rosołu,wszystko razem miksujemy . Wrzucamy do rosołu,zagotowujemy,pod koniec gotowania doprawiamy do smaku.Zupę podajemy koniecznie z ugotowanymi jajkami,pokrojonymi na ćwiartki lub połówki,ewentualnie można dodać ziemniaka,zabielić keksem ze śmietaną.
- I chociaż do większości zup-kremów podajemy w naszym domu grzanki,to do szczawiowej zdecydowanie jajko górą!
- Na diecie Dukana:faza II -bez ziemniaka i śmietany,którą natomiast można zastapić gęstym jogurtem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).