czwartek, 26 kwietnia 2012

kremowa- szczawiowa


spacer po łąkach....w poszukiwaniu szczawiu

..czyli czas na zupę szczawiową


SKŁADNIKI:  (na 2 osoby)
    • szklanka szczawiu zmiksowanego
    • pół litra rosołu z włoszczyzną
    • 2 jajka ugotowane na twardo
    • przyprawy (sól,pieprz)
  • opcjonalnie: śmietana,ugotowany ziemniak pokrojony w kostkę.
  1. Szczaw myjemy,suszymy,kroimy na drobne kawałki,blendujemy mikserem na papkę,dodajemy ugotowaną włoszczyznę z rosołu,wszystko razem miksujemy . Wrzucamy do rosołu,zagotowujemy,pod koniec gotowania doprawiamy do smaku.Zupę podajemy  koniecznie z ugotowanymi jajkami,pokrojonymi na ćwiartki lub połówki,ewentualnie można dodać ziemniaka,zabielić keksem ze śmietaną.
  2. I chociaż do większości zup-kremów podajemy w naszym domu grzanki,to do szczawiowej zdecydowanie jajko górą!
  3. Na diecie Dukana:faza II -bez ziemniaka i śmietany,którą natomiast można zastapić gęstym jogurtem.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...