środa, 30 maja 2012

muffinki razowe z truskawkami

Składniki:

mokre:
  • 3 jajka
  • pół szklanki oliwy
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • mały jogurt naturalny

suche:
  • 1,5 szklanki mąki  pszennej razowej typ 2000
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • laska cynamonu (odrobina utarta na tarce)

dodatkowo:
  • garść skórki pomarańczowej kandyzowanej w cukrze
  • garść truskawek
  • cukier puder do posypania muffinek po upieczeniu

Wykonanie:
  • Jajka ubić z cukrem,dodawać stopniowo mokre składniki,potem suche,na koniec dodać skórkę pomarańczową,wymieszać wszystko razem.
  • Truskawki w drobnych kawałeczkach nałożyć do muffinek,przykryć ciastem.
  • Ciasto nakładać do muffinek na 3/4 wysokości ,by miały miejsce do wyrośnięcia.
  • Piec 20-25 minut w temp.180 stopni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).